19 år sedan Backabranden

ANNONS
|

Det här texten utgår från den tidigare artikeln som publicerades 29 oktober 2016.

29 oktober 1998.

Omkring 370 ungdomar i åldern 12-25 befann sig i festlokalen vid Backaplan på Hisingen i Göteborg. Den aktuella kvällen hade man anordnat ett halloweendisco för ungdomar. Vid halv tolv på kvällen startades en brand i möbler som blockerade lokalens nödutgångar. Tio minuter senare kom det första larmet till SOS och ytterligare sju minuter senare var den första räddningsstyrkan på plats.

I samband med att ungdomarna förstod att det brann och att de behövde ta sig ut, utbröt panik. Det ledde till att, den redan överfyllda lokalen, blev ännu trängre. Trycket bakifrån gjorde att flera personer trycktes ned på golvet, klämdes fast eller hamnade i högar på varandra.

ANNONS

Festlokalen var enligt regelverk och brandföreskrifter godkänd för 150 personer.

Hoppade sex meter från fönster

Andra ungdomar krossade fönster för att kunna hoppa ut i säkerhet. Fönstren var placerade cirka två meter över golvet i festlokalen, vilket ledde till att ett hopp från fönstret innebar ett fall på mellan 5-6 meter. 37 personer överlevde genom att hoppa ut genom fönstret, men flera skadades allvarligt i fallet.

Största brottsofferinsatsen i svensk polishistoria

Utredningsarbetet hos polisen inleddes samma natt, och kom senare att beskrivas som den största brottsofferinsatsen i svensk polishistoria. Tusentals förhör hölls och fler än 100 poliser arbetade med utredningen. Fyra ungdomar dömdes i tingsrätten år 2000 för att ha startat branden. De uppgav att de nekats gratis inträde och därför ville hämnas.

63 unga människor dog i branden, och 213 skadades. Morgonen efter branden, 30 oktober, förklarades Göteborg som en stad i sorg.

Minneslokal

År 2000, två år efter branden, röjdes lokalen från brandrester och planering för hur lokalen skulle användas började. Önskemålen var att göra lokalen till en minneslokal som på något sätt kunde vara till nytta för ungdomar. Kommunen betalade för att renovera lokalen, och invigdes på treårsdagen för branden.

I lokalen, dit ungdomar, skolor och brandkåren kan åka för studiebesök, finns tillhörigheter från de avlidna utställda, tillsammans med bilder över hur lokalen såg ut efter branden. Det bedrivs även informationsverksamhet av räddningstjänsten i Göteborg tillsammans med anhöriga och överlevande för att sprida kunskap om hur snabbt en liten brand kan utvecklas - och vilka enorma konsekvenser en sådan brand kan få.

ANNONS

På en vägg upp till lokalen, som är målad i vitt, är en dikt skriven för att hedra offren.

På väg upp

tänk på att i denna lokal

Samlades vi

Dansade vi

I brandens hetta

lyckades 63 av oss inte att fly

ANNONS