Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

18 månaders avgångsvederlag till sparkad chef

Intraservice förvaltningschef Nisse Waldefeldt får 18 månaders avgångsvederlag efter att han blivit uppsagd från sin tjänst.

I ett pressmeddelande från Göteborgs Stad uppges att nämnden på tisdagen fattat beslutet om att säga upp förvaltningschefen Nisse Waldefeldt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Förvaltningschefen får lämna sin anställning med omedelbar verkan och är arbetsbefriad under sin uppsägningstid. Men han har sex månaders uppsägningstid enligt sitt avtal och får därefter ett avgångsvederlag under 18 månader, som ska samordnas mot annan inkomst.

Det betyder att Nisse Waldefeldt har sin inkomst tryggad från kommunen under två år om han inte får något annat arbete under tiden.

Kan få nära två miljoner kronor

Enligt Tord Karlsson, ordförande i nämnden för Intraservice, ligger Nisse Waldefeldts lön på cirka 83 000 kronor i månaden. Det innebär att han som mest kan få ut nära två miljoner kronor, uppsägningslönen inräknad. Om han får lön från annat håll efter uppsägningstiden, sex månader, räknas den inkomsten av från avgångsvederlaget.

GP kunde på måndagen berätta att Nisse Waldefeldt skulle bli uppsagd. Enligt nämnden är orsaken att den senaste tidens händelser har "visat på väsentliga brister i verksamheten och nämnden inte har fortsatt förtroende för honom".

Tord Karlsson berättade för GP under måndagen att kommunens jurister såg över vad som gällde i avgångsvederlagsfrågan. Och nu är det alltså klart.

Men är det rimligt att en hög chef, som brustit i sitt arbete och därför sägs upp, får avgångsvederlag?

– Det är inte en fråga om tyckande, utan om juridik, säger Tord Karlsson. Det finns ett avtal att förhålla sig till. Sen kan man ha synpunkter. Men nu är det som det är.

Rekrytering av ny chef påbörjas

Tord Karlsson säger att beskedet om att Nisse Waldefeldt får lämna sitt jobb möttes av förståelse och en viss lättnad av personalen på Intraservice.

Håkan Sundkvist är tillförordnad förvaltningschef och kommer att fortsätta på den posten tillsvidare. Rekryteringen av en ordinarie förvaltningschef ska starta omgående.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.