Nazidemonstrationen i Göteborg den 20 september.
Nazidemonstrationen i Göteborg den 20 september. Bild: Stefan Berg

17 misstänkta för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp efter nazi-demonstration

17 personer med koppling till Nordiska motståndsrörelsen misstänks för brott efter höstens uppmärksammade demonstration. Personerna är misstänkta för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp.

ANNONS
|

Det var den 30 september som nazistiska Nordiska motståndsrörelsen genomförde en marsch från Mölndal och in mot Korsvägen där Bokmässan pågick.

Vid Ica Focus i Gårda möttes marschen upp av motdemonstranter och stoppades av polis.

I samband med demonstrationen greps ett 20-tal NMR-anhängare, misstänkta för våldsamt upplopp. Utredningarna lades dock ned i december eftersom brott inte kunde styrkas.

Stort filmmaterial i utredningen

Nu utreder åklagare händelser vid Fabriksgatan, senare under eftermiddagen.

Igår berättade förundersökningsledare Jonas Martinsson att tre personer ur grupperingen har tilldelats advokater och ska delges misstanke om brott. Nu meddelar Åklagarmyndigheten att det totalt rör sig om 17 personer som är misstänkta för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp.

ANNONS

LÄS MER: Rättegång mot nazistledare skjuts upp

– Vi har tittat på ett oerhört stort filmmaterial från polisen. Dels för att se vad som händer på platsen och vilka som är inblandade. Sen har vi pratat en del med poliser som har varit på plats, säger förundersökningsledare Jonas Martinsson i ett pressmeddelande.

Åtta av personerna är misstänkta för både våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp, ytterligare åtta är misstänkta för hets mot folkgrupp och en person är endast misstänkt för våldsamt upplopp.

– Hets mot folkgrupp består bland annat av klädsel och attribut som de har haft under dagen och hur de har agerat. Jag vill inte gå in på några detaljer just nu, de ska höras om omständigheterna först, säger Jonas Martinsson.

Brottslighet som kan ge fängelse

Ingen av de misstänkta är frihetsberövade, men enligt Jonas Martinsson rör det sig om så pass allvarliga misstankar att brotten kan leda till fängelse om de skulle leda till fällande domar.

– Om de åtalas och döms skulle det inte stanna vid böter utan då är man uppe på andra påföljder, säger han.

Handlar det om några personer med ledande ställning inom NMR?

– Ja, det får man säga. Jag vill inte gå in på vilka individer det är i nuläget eller exakt vilka roller de har. Det som är viktigt för utredningen är vad som har skett på platsen.

ANNONS

De misstänkta ska nu delges misstanke om brott och förhöras. Efter det kommer åklagaren ta beslut om hur utredningen ska fortsätta.

Hittills har elva personer, samtliga motdemonstranter, dömts efter demonstrationen den 30 september förra året. De elva dömdes för bland annat våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman i december. Domen har överklagats av tre personer.

ANNONS