Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Delia Ni Chiobhain-Enqvist är en av arkeologerna som gräver fram bland annat husgrunder.

1600-talet grävs fram under Gamlestadstorget

Under Gamlestadstorget ligger faktiskt en gammal stad. Nu ska den grävas fram. Sedan byggas över.

25 personer är involverade i arbetet med att utforska marken vid Gamlestadstorgets spårvagnshållplats. Där anlades nämligen staden Nya Lödöse för nästan 600 år sedan. 1624 brändes det mesta ner, och de som bodde där fick flytta till den nya staden Göteborg som hade anlags tre år tidigare några kilometer längre ner längs Göta älv.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Vi gräver ut 7 000 kvadratmeter mark och räknar med att hitta hus och stadsgårdar. Arkeobotaniker kommer också att analysera jorden för att se vad man odlade, vilka djur man höll här och vad människorna åt, säger Christina Rosén, projektledare för utgrävningen.

Utgrävningarna är en del i västsvenska paketet. När man bygger nytt på historisk mark anses det viktigt att ta reda på vad som finns i jorden, och därför ställde Länsstyrelsen krav på en arkeologisk undersökning. Nu har den påbörjats, och under vita tält jobbar arkeologerna med att leta fram den gamla staden.

En av arkeologerna är Oscar Ortman från Bohusläns museum.

Varför är den här utgrävningen intressant?

- Det finns många skriftliga källor som beskriver hur staden var på den här tiden, vad man hade för utgifter och inkomster eller nedtecknade personliga minnen. Men det vi hittar är spår av hur det faktiskt var.

Arkeobotanikern ska till exempel analysera jorden för att se om man odlade tobak här. Det kan säga mycket om livet i det som en gång var Nya Lödöse.

Utgrävningarna kommer att pågå tills i oktober, och allmänheten kommer kunna följa arbetet. Främst i olika digitala kanaler, men vid fyra tillfällen kommer arkeologerna att ordna allmänna visningar.

Bild - 2
Bild - 3
Mest läst