Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/6

150-åring förbereds för flytt

I veckan började kommunen förbereda flytten av träd på Haga kyrkoplan. Nätverket Trädplan Göteborg tycker det är en skandal. Priset för att flytta, skydda och ersätta de träd som berörs av Västlänken uppgår till 75 miljoner kronor.

Arbetet med att förbereda staden för byggandet av Västlänken fortsätter. När Haga station ska byggas kommer träd på Haga Kyrkoplan, i Kungsparken och i Nya Allén att påverkas. Det handlar om cirka 180 träd som berörs norr om Rosenlundskanalen upp till Hagakyrkan. 
Den här veckan pågår arbetet med att förbereda träd på Haga kyrkoplan för byggandet av Västlänken. I våras påbörjades arbetet med en stor bok, det arbetet fortsätter den här veckan. Träden som ska flyttas måste förberedas två växtsäsonger innan flytt. 

150 år gammal

Boken som är mer än 150 år gammal, ska flytta 70 meter österut mot Smyrnakyrkan, flytten kommer att ske med kran nästa höst. Nu förbereder man trädet genom att bland annat gräva diken runt, klippa rötterna och för att sen plasta in rotklumpen. Kommunen tar även bort gräset för att de ska kunna komma nya rötter. Trädet kommer att vattnas varje dag till flytten. De mindre träden ska flyttas med en trädflyttningsmaskin. Där behövs inte så omfattande förberedelser enligt Leif Alfredsson.
– Man förbereder bara för att maskinen ska komma åt, som att flytta kablar och kantsten.

Budgeten: 75 miljoner kronor

Den totala budgeten för att flytta, skydda och ersätta de träd som påverkas av Västlänken uppgår till 75 miljoner kronor, varav fem miljoner kronor går till förberedelser av träd som ska klara en flytt eller kunna skyddas på plats. 
– 300 träd ska flyttas på grund av hela Västlänkenprojektet, av dem ska drygt hälften få en tillfällig plats på en iordninggjord plantskola i Lerums kommun. Sedan ska de flyttas tillbaka till staden, säger Leif Alfredsson, biträdande delprojektledare för trädflytt i Västlänken.

De andra knappt hälften får en ny permanent plats som Göteborgs Stad väljer åt dem, direkt vid flytten.
700 hundra träd bevaras på plats och 500 ersätts med nya.
– De träd som ska ersättas har varit i så dålig kondition att de är inte värda att flyttas enligt Leif Alfredsson.
Arbetet med att flytta träden påbörjas under 2017 och de sista ska vara flyttade 2019. 
– Träden kommer sedan att successivt flyttas tillbaka när deras hemmaplats är färdigbyggd. Alla träd ska vara på plats 2026.

Vill bevara träden

Nätverket Trädplan Göteborg arbetar för att bevara träden, grönområden och kulturmiljön. En av de engagerade är Barbara Lindell.
Hur ser ni på att flera hundra träd påverkas av byggandet av Västlänken?
– Vi tycker det är en skandal och miljökatastrof. Man kan lösa hela tågsituationen så den inte skadar kultur och naturmiljön, säger Barbara Lindell.
Hon säger att de till exempel har försökt överklaga åverkan på träden vid Haga kyrkoplan, men utan framgång.
– Erfarenhetsmässigt så lever bara gamla träd som flyttas, i bästa fall 10 till 20 år, enligt Barbara Lindell.
Trafikverket och kommunen anser att detta behöver göras med träden. Hur tycker du att de skulle ha gjort?
– Avvakta beslut från mark och miljödomstolen. Varför orsaka skador på träden redan nu när vi inte ens vet om Västlänken kommer att byggas? Man kommer inte att kunna sätta spaden i marken i Haga på grund av alla överklaganden på två till tre år, anser Barbara Lindell.
 

Mest läst