Det pågår arbeten vid Arvidslund nedanför det lilla grönområdet vid kanalkanten. Namnet kommer efter förre stadsträdgårdsmästaren Arvid Bengtsson.
Det pågår arbeten vid Arvidslund nedanför det lilla grönområdet vid kanalkanten. Namnet kommer efter förre stadsträdgårdsmästaren Arvid Bengtsson.

150-årig kanalkant på drift

ANNONS
|

Det är glacismuren, den yngsta sluttande stenskodda sidan av Vallgraven som ger sig, olika mycket på olika ställen. Den uppges vara minst 150 år gammal, kanske 200 år.

Den motstående sidan av kanalen, som är betydligt äldre, består av själva befästningsmuren runt staden, på den tiden stan var liten. Sedan förra året pågår kanalrestaurering på biten mellan Trädgårdsföreningen och Kungsportsbron. Under vintern måste jobbet upphöra av naturliga skäl.

– Arbetet borde ha varit klart redan förra året, men vi visste inte riktigt hur vi skulle göra, säger Per Davidsson, arbetsledare på park- och naturförvaltningen.

Först har man lagt upp de platta stenarna en bra bit upp på gräsmattan. Därefter har man dragit upp de fyra fem meter djupa granpålarna ur gyttjan. Den översta delen, en halv till en meter, hade ruttnat samtidigt som isen har hjälpt till att förstöra pålarna.

ANNONS

Istället har man nu pålat ner nya pålar, bestående av impregnerat tryckt trä. Om detta är rätt eller fel arbetsmetod får framtiden utvisa. Det visade sig att de gamla pålarna bestod av alldeles utmärkt friskt trä, bara man sågade av den översta biten av dem.

– De var i förvånansvärt gott skick, säger Per Davidsson.

I sådana här sammanhang krävs inga djupa pålar, då de inte har någon stabiliserande effekt, som exempelvis vid husbyggen. Här ska pålarna endast stå pall för stenskoningen och de får dessutom hjälp av en uppbyggd palissad.

– Det kanske räcker med att kapa en bit istället. Det är när syret kommer till som trät ruttnar, säger Davidsson och gissar att de gamla pålarna blir nu till vedträn eller flis.

Hur mår resten av våra kanalkanter?

– Vi måste framför allt se över kanalkanten längs med hela Trädgårdsföreningen. Det gäller nog också västra sidan av Kungsparken. Men i sommar måste vi först se till Mölndalsåns kanter, där den nästan gröper ur cykelbanan, säger Lena Jakobsson, enhetschef på park- och natur.

Det pågår också restaureringsarbete på slussen vid Drottningtorget. Det är den nedre slussporten mot Hotellplatsen som måste bytas. Under tiden är slussen stängd med en plåt, en så kallad sättare. När slussen pumpades tom fanns bland cyklar och annan bråte på botten några små abborrar på bottnen.

ANNONS