Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

14-åring hotade med pistol – omhändertogs inte av socialen

Den 14 årige pojken hotade en jämnårig flicka med pistol. Trots misstankar om grovt vapenbrott och olaga hot blev han inte omhändertagen av socialtjänsten, utan försattes på fri. Nu fruktar flickan för sitt liv, uppger Aftonbladet.

Det var i torsdags kväll som pojken dök upp hemma hos flickan i Göteborg, som han känner sedan tidigare. Med sig hade han en skarpladdad pistol som han hotade den jämngamla flickan med, rapporterar Aftonbladet.

När polisen dagen efter fick nys om händelsen bestämde de sig för att göra en husrannsakan hemma hos pojken. Under den fann de pistolen och tillhörande ammunition. Han greps då misstänkt för grovt vapenbrott och olaga hot.

Då pojken är minderårig överlämnades ärendet till socialtjänsten, som beslutade sig för att inte omhänderta pojken, skriver tidningen.

– Flickan mår väldigt dåligt och är rädd, säger en upprörd polisman med insyn i ärendet till Aftonbladet.

"Uttalar oss inte i individuella ärenden"

De poliser Aftonbladet pratat med är eniga om att polis och åklagare hanterat fallet enligt praxis, men att socialtjänsten sedan försatt pojken på fri fot. Något som enligt Anders Klingberg, polis i Göteborg som länge arbetat med ungdomsbrottslighet, inte är ovanligt.

– De stackars socialsekreterarna som sitter på jouren har jättebekymmer, men nog fan skulle de kunna skaka fram en plats åt den här 14-åringen. Det är jag helt övertygad om, säger han.

Sektorchefen för socialtjänsten i Göteborgs stadsdelsförvaltning centrum, Ingvor Gunnarsson, vill inte uttala sig om det enskilda ärendet, men säger att lagstiftningens kriteriet måste vara uppfyllda för att fatta besluta om LVU. Att det i första hand handlar om den unges hälsa och utveckling och inte om samhällsskydd.

Detta trots att pojken hade en pistol.

– Får man allvarliga indikationer måste socialtjänsten omedelbart göra en bedömning. Det är svårt för mig att svara på man jag utgår från att socialtjänsten gjort en risk– och skyddsbedömning. Vi uttalar oss inte i individuella ärenden. Grunderna för socialtjänstens bedömning omfattas av sekretess, säger Ingvor Gunnarsson till Aftonbladet.

Mest läst