13-åringens app gör läxan enklare

ANNONS
|

I årskurs 6 när det var mycket glosor och andra läxförhör i skolan tyckte Hugo Falk att det var jobbigt att sitta och traggla hemuppgifterna med penna och papper hela tiden, det tog mycket tid och var dessutom tråkigt. Han funderadepå hur han kunde få läxorna att ta mindre tid och bli lite roligare - eller åtminstone lite mindre tråkiga. Hugo, som bor i Göteborg men spenderar stor del av somrarna på familjens lantställe utanför Ljungskile, letade om det kanske fanns någon app som kunde hjälpa honom med läxläsningen, men han hittade ingen. Istället bestämde han sig för att göra en egen.

ANNONS

– Jag fick lösa det på egen hand. Jag filade på hur jag ville att appen skulle vara uppbyggd, och efter några månader så var den klar.

Lärare skriver in veckans glosor

Resultatet blev Learn It. Genom appen kan man skapa egna läxförhör, till exempel engelska glosor. Man skriver in frågor och svar, för att sedan träna på orden tills man kan dem ordentligt. Men appen fungerar egentligen till alla möjliga ämnen i skolan, det finns till exempel en specialfunktion för att träna multiplikationstabellen. För att göra läxan lite roligare finns det också ljud och effekter i appen, när man får alla rätt på ett förhör kommer det upp konfetti på skärmen till exempel. Man kan också dela förhören man skapar genom en kod man får i appen. Olika användare kan då träna på samma förhör.

– På min skola skriver läraren in veckans glosor och delar förhöret så alla kan träna, det är väldigt smidigt.

Från början fannsdet ingen tanke på att publicera appen för läxhjälp offentligt, men efter påtryckningar från klasskamrater som också ville göra läxorna i mobilen bestämde sig Hugo för att släppa appen i App Store, Apples applikationstjänst.

Men app, app, app - att göra en app är väl inte så lätt? Det är inte heller lätt att hänga med i svängarna när Hugo visar hur han gör för att skapa funktioner i appen på sin dator.

ANNONS

– Då kan man till exempel skriva in "cd" i det här fältet, säger Hugo och pekar på en av loggarna på skärmen, det betyder change directory, det gör man för att ändra vilken arbetsmapp man jobbar i på terminalen här.

Kortkommando hit och anrop dit, hur man programmerar är självklart och naturligt för Hugo och intresset för programmering började tidigt. Redan som litet barn plockade han isär leksaker för att förstå hur de fungerade. När han var fem år gick intresset över till datorer och han lärde sig grunderna till programmering av en släkting. Qbasic var det första programspråket han lärde sig, sedan har det bara fortsatt. För Learn It har han använt flera olika programspråk.

Stipendium till USA

Appen Learn Itsläpptes när Hugo gick i slutet av sexan, för drygt ett år sedan. På kort tid fick appen stor spridning och det gav många ringar på vattnet. Malmös yrkeshögskola hörde av sig och gav Hugo ett stipendium för sin kreativitet. I början av året var Hugo med i Skavlan junior på SVT för att prata om appen. Och nu i juni fick Hugo ett stipendium för att åka över till USA på Apples utvecklarkonferens WWDC i San José. Där fick alla stipendiater möjlighet att träffa Apples vd - Tim Cook.

ANNONS

– Jag är väldigt teknikintresserad och är ett väldigt stort fan av Apple. Att få träffa Tim Cook var oerhört häftigt, han är i princip min idol.

I dagarna kom en ny uppdatering med nya funktioner och en helt ny design i appen. Från början kostade appen tio kronor att ladda ner, men efter att Hugo Falk fått tillbaka pengarna som det kostade att publicera appen så är den fri för alla.

– Jag ser hellre att den får större spridning och jag behöver inte tjäna pengar på detta, det är viktigare att den kommer till nytta. Att komma iväg på konferenser och liknande tycker jag är roligare i så fall.

Fakta: Learn It

13-årige Hugo Falk skapade Learn It för att göra hemläxan effektivare och roligare.

Appen har närmare 5 000 nedladdningar.

Learn It är gratis och finns att ladda ner på App Store.

ANNONS