Kasserade sprutor lämnas in i utbyte mot nya. Arkivbild.
Kasserade sprutor lämnas in i utbyte mot nya. Arkivbild. Bild: Per Groth/TT

100 inskrivna på Göteborgs första sprutbyte

Det har gått en månad sedan stadens första sprututbyte för missbrukare öppnade. Runt 100 personer är nu inskrivna på mottagningen.

ANNONS

I början av december öppnade Göteborgs allra första mottagning för sprututbyten – men vägen dit var lång.

Läs mer: Nu startar Göteborgs första sprutbyten

Socialdemokraterna i Göteborg sa i många år blankt nej till ett sprututbytesprogram. Trots att liknande verksamheter funnits i Lund och Malmö sedan 80-talet. 2016 sa regeringen att de var för sprututbyten och i Göteborg gjorde man en helomvändning i frågan.

Läs mer: S: "Inte klarlagt att man blir mindre benägen att dela på sprutor"

I januari förra året beslutade Västra Götalands Hälso- och sjukvårdsstyrelse att landstinget skulle få fyra nya mottagningar för sprututbyten i Göteborg, Trollhättan, Skövde och Borås.

ANNONS

Läs mer: Västra Götalandsregionen inför sprututbyte

"Gått över förväntan"

Det har gått drygt en månad sedan Göteborgsmottagningen hos Östra sjukhuset slog upp portarna.

– Det har gått bra, över förväntan. Vi funderade mycket på om det skulle bli för trångt i lokalerna, men vi har haft ett bra och lagom patientflöde. I dag har vi ungefär 100 patienter som är inskrivna på mottagningen, säger Panos Vasilakis, vårdenhetschef för infektionsmottagningen.

Risken för blodsmittor höjs

Om man använder redan använda nålar eller delar med någon annan höjs risken för att sprida blodsmittor. På sprututbytet kan inskrivna patienter därför få rena kanyler i utbyte för gamla som oftast en gång om dagen.

– Det är många som kommer tillbaka för sina byten. Vissa kommer varje dag, vissa lite mer sällan, berättar Panos Vasilakis.

Patienter i programmet testas också för hepatit B, C samt HIV. Sedan Göteborgsmottagningen öppnade har man därför kunnat upptäcka vissa infektioner.

– Vissa patienter har haft behov där vi har hänvisat till andra vårdaktörer. Det blir en helhetssyn över patientens sjukvårdsbehov, patienter som kanske inte hade sökt vård någon annanstans, säger Panos Vasilakis.

"Nöjda med att patienter kommer till oss"

Innan mottagningen öppnade gick man ut med en informationskampanj riktad till målgruppen, för att sprida ordet.

– Det är svårt att säga hur stor hela målgruppen är, men jämfört med Stockholm så hade de ungefär lika många inskrivna i början. Vi är nöjda med att kunskapen nått ut i samhället och patienterna kommer till oss. Efter några månader kommer vi att utvärdera om vi ska göra ytterligare en informationskampanj, säger Panos Vasilakis.

ANNONS

Läs även: Anders såg vännerna injicera med kanyler som slipats mot betongväggar

Fakta om sprutbytesmottagningen

Har öppet måndag-fredag klockan 9-16, stängt för lunch klockan 12-13.

Ligger tillfälligt vid infektionsmottagningen på Östra Sjukhuset, Journalvägen 10.

Det är drop in som gäller, man behöver inte boka tid, ha en remiss eller få en kallelse.

Man måste legitimera sig, vara över 18 år och vara folkbokförd i Västra Götaland.

Man måste uppvisa stickmärken från narkotikamissbruk.

Man måste testa sig regelbundet för hepatit och HIV.

Man får byta sprutor och kanyler varje dag, max en gång om dagen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS