Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Özgür Tasbas. Bild: Thomas Johansson

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Özgür Tasbas lämnar Demokraterna

  Efter att ha gått med i Demokraterna i somras lämnar nu Özgür Tasbas partiet. Detta efter en granskning av GT kring en tjänst på en skola som Tasbas tagit.
  – Jag hoppar av för att skydda Demokraterna. Men det finns inga jäv här, säger han.

  Nyheten kommer efter att GT rapporterade att Özgür Tasbas fattat viktiga beslut för Gärdsåsskolan som ordförande i stadsdelsnämnden i Östra Göteborg. När han fem veckor senare sökte en intendenttjänst på skolan anställdes han av skolans rektor. Rektorn ska samtidigt vara Tasbas vän och tidigare arbetskollega, enligt tidningen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Nu väljer han att lämna Demokraterna, vilket är det parti som han senast varit aktiv i.

  ”I somras blev jag medlem i Demokraterna. Med sin rakryggade politik och erfarna företrädare tror jag att de kommer att åstadkomma den förändring som många drömmer om i Göteborg. Jag har i dag valt att avsluta mitt medlemskap.", skriver han i ett mejl till tidningen.

  Han menar även att granskningen mot honom är missvisande och "orättvis mot Demokraterna."

  ”Jag är en bland över 2000 andra medlemmar, innehar vidare inte heller några interna förtroendeuppdrag eller liknande”

  "Ingen jävsituation"

  Özgür Tasbas säger till GP att han lämnar Demokraterna för att han vill skydda partiet.

  – Att det här skulle ha varit en jävsituation stämmer inte. Om jag hade jobbat på skolan och samtidigt tagit beslut om den då hade det blivit jäv, men att ta beslut om skolan och sen söka en tjänst är något annat, säger han och tillägger:

  – Jag har jobbat som lärare i kommunen sen många år och jag kan söka lärartjänster i min egen förvaltning. Jag var dessutom den enda behöriga läraren av elva sökande.

  Men rektorn och du var vänner?

  – Vi är kollegiala vänner och ingenting annat. Jag har varit på hans bröllop och en inflyttningsfest. Jag umgås inte med honom privat.

  Demokraterna: Behöver utredas vidare

  Özgur Tasbas sitter i kommunfullmäktige och är ordförande i stadsdelsnämnden i Östra Göteborg, där han valdes in för Miljöpartiet. Men i maj lämnade han Miljöpartiet, men valde att ha kvar sina politiska uppdrag som politisk vilde. Efter det valde Özgur Tasbas i stället att engagera sig i Demokraterna.

  LÄS MER: SDN-ordförande går med i Demokraterna

  I ett inlägg på Facebook kommenterar Demokraterna Tasbas avhopp. De skriver bland annat att hans anställning i kommunen behöver utredas vidare och att Demokraterna har krav och förväntningar på alla som engagerar sig i deras parti och alltid agerar på avsteg och incidenter.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.