Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Micheal Ben-Menachem överlevare från Auschwitz.

Överlevare mötte elever på Donnergymnasiet

I år är det 70 år sedan koncentrationslägret Auschwitz befriades. Donnergymnasiet uppmärksammade det genom att bjuda in Micheal Ben-Menachem, en av överlevarna från Auschwitz.

Längst fram i den lilla aulan på Donnergymnasiet står Micheal Ben-Menachem, en av överlevarna från Auschwitz. Där berättade han för gymnasieeleverna om sin fasansfulla tid i koncentrationslägret. Den 27 januari varje år är Förintelsens minnesdag. Det är samma datum som Auschwitz befriades år 1945 av sovjetiska trupper.

- Det är ett privilegium att få höra med egna öron från en fysisk person som faktiskt har upplevt det, säger Lovisa Berglund Wiklund elev på Donnergymnasiet.

Micheal Ben-Menachem föddes 1936 i Ungern. Han kom till Sverige som yrkesfotograf 1965 och utbildade sig sedan till psykolog. I dag är Micheal Ben-Menachem 78 år och bosatt i Göteborg. Han åker nu runt på skolor och berättar om det han upplevt. Han var endast sju år när han fördes till Auschwitz i Polen.

- Vi var bara barn och förstod inte riktigt vad som hände. Vi barn led mer av svälten, kylan och av bombningarna, säger Micheal Ben-Menachem.

Många av eleverna som kommit trängs i aulan för att lyssna till Micheal Ben-Menachem upplevelser.

- Det är väldigt intressant och att han tar sig tiden att prata med oss ungdomar. Det är viktigt att få höra från någon som var där, säger Johan Vinge.

x Läs också: Malin Lernfelt: Sluta bygg murar mellan människor

Under andra världskriget mördades över sex miljoner judar. I dag finns bara ett fåtal överlevare kvar som bär med sig traumatiska minnen från sina upplevelser. Eleverna verkar eniga om att det är viktigt att man fortsätter pratar om Förintelsen i skolan för att historien inte ska upprepa sig.

- Ändå uppstår dessa partier som Gyllene gryning och därför känns det viktigt att de är ute och berättar om att det här hände nyligen, säger Anton Andersson.

Tror du att något liknande förintelsen skulle kunna hända igen?

- Ja, det händer sådana saker hela tiden. Tänk Afrika, där stora folkgrupper mördas. Människor gillar inte det som är annorlunda, därför är religion perfekt för att hata, säger Micheal Ben-Menachem.

Mest läst