Örgryte gamla kyrka är populär.
Örgryte gamla kyrka är populär.

Över två månaders väntan på vigsel

ANNONS
|

Hälften av alla vigslar hålls under sommarmånaderna juni, juli och augusti, visar statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB.

I Göteborg gifte sig omkring 6 000 personer 2013. Av dem valde drygt hälften att gifta sig borgerligt - förra året hölls totalt drygt 1 600 borgerliga vigslar i Göteborg.

Martin Hjalmarsson är borgerlig vigseladministratör i Göteborg. När GP når honom är nästa lediga tid för vigsel på Dicksonska palatset 9 augusti - en väntetid på över två månader. Han berättar att hälften av alla vigslar sker på sommaren, och att väntetiden som annars ligger på knappt en månad, därför blir längre.

Däremot är väntetiden kortare för de vigslar som hålls på annan plats. Då handlar det helt enkelt om när vigselförrättaren har möjlighet att ställa upp. Antalet privata vigslar ökar också markant under sommaren.

ANNONS

- Bokningarna i år har kommit in i ungefär samma takt som förra året, säger Martin Hjalmarsson.

Karin Coxner är kyrkoherde i Härlanda församling. Hon märker att intresset har ökat för kyrkobröllop senaste åren.

- Ett tag var det inte lika attraktivt. Men en allmän känsla är att det blivit ett stort intresse igen senaste åren. För många handlar det om trygghet och bekräftelse, och att få en ritual med fest och glädje kring giftermålet.

Populärast bland kyrkorna är Örgryte gamla kyrka i Örgryte församling, Sankta Birgittas Kapell i Karl-Johans församling och Lundby gamla kyrka i Lundby församling. I Örgryte gamla kyrka hålls vigslar främst på lördagar - och då finns tid till fyra vigslar per dag. I genomsnitt är två vigslar inbokade varje lördag i sommar.

Till skillnad från Göteborgs populäraste kyrkor är Härlanda kyrka, där Karin Coxner arbetar, en mer modern byggnad med 50-talsinfluserad arkitektur.

- Många vill ha "en kyrka som ser ut som en kyrka", det traditionella och romantiska som vi förknippar med äldre kyrkor, förklarar hon.

Karin Coxner berättar att vigslar är vanligast i början och slutet av sommaren.

- De flesta är i slutet av augusti, början av september. Många vill nog ha semesterveckorna på sig att fixa och greja.

ANNONS

Fakta: Vanligaste datumen att gifta sig 2013

Datum: Antal giftermål:

15 juni 1 463

3 augusti 1 341

10 augusti 1 278

27 juli 1 213

29 juni 1 191

17 augusti 1 176

24 augusti 1 133

31 augusti 1 083

6 juli 1 067

13 juli 1 053

Källa: Statistiska Centralbyrån, SCB

ANNONS