Över 150 kilo dynamit hittad vid Landvetter

|

Just nu pågår en stor utbyggnad av kontors- och logistiklokaler vid Landvetters flygplats. Men bygget, som det statliga bolaget Svevia ansvarar för, har kritiserats hårt av arbetare på platsen och mängder med avvikelserapporter har skrivits.

Bakgrunden är att de sprängare som gjort den första bearbetningen har lämnat kvar stora mängder odetonerad dynamit efter sig i bergresterna. Grävmaskinister har hittat över 150 stycken så kallade dynamitdolor – om vardera ett kilo sprängmedel – många med högexplosiva tändhattar. Både oron och ilskan bland flera av arbetarna på platsen är stor. Trots upprepade påpekanden mot Svevia menar de att ingen avsevärd förbättring har skett.

– På två dagar hittade jag 23 dolor. Det är mer än i hela mitt yrkesliv förut. Det är väldigt ovanligt – och ganska olustigt. Vi har många maskinister här som har småbarn, säger Mikael Svantesson som driver en av de entreprenadfirmor som har kontrakt med Svevia.

Explosion i maj

I en avvikelserapport från början av maj berättas om en explosion då en grävmaskinist ska ha stött emot en sprängladdning med sin stenkross. I en liknande olycka utanför Kristianstad 2015 dödades en 25-årig grävmaskinist. Men vid Landvetter ska kraften från explosionen ha riktats ner i berget och därmed inte orsakat några personskador.

– Nu håller de på och träter om exakt vad som hände. Men det blev rätt stora skador på krossen. Och det är först efter att det small som man har tagit tag i problemet och försöker göra någonting, säger Mikael Svantesson.

"Det finns alltid en risk"

Erik Lundman är chef för division Anläggning på Svevia och vill nyansera bilden. Han säger att det totalt har använts 500 ton sprängmedel på bygget – och att den andel laddningar som inte har detonerat är relativt säkra.

– När vi stöter på borrhål som inte har detonerat finns det en risk – och om tändhatten sitter kvar är det en förhöjd risk. Det finns en mängd avvikelserapporter. Ibland visar det sig att det inte är något. I annat fall tar vi hand om det enligt olika risknivåer.

Spräckentreprenörernas branschorganisation Sebo skriver på sin hemsida att grävmaskinisterna används som levande minröjare – en bild som Erik Lundman inte delar.

– Där kan man få bilden att vi inte tar säkerheten på största allvar. Men vi är helt trygga i våra rutiner. Vi har gått igenom allt en extra vända och hittar vi några andra brister får vi rätta till dem ytterligare. Men jag har full respekt för hur man upplever situationen som grävmaskinist. Och jag beklagar att man inte känner att man har fått gehör.

Riskutsatt bransch

Men han betonar att entreprenad och sprängning är riskfyllda verksamheter och att en viss fara för olyckor alltid finns.

– Det gör det ju alltid – men vi gör bedömningen utifrån våra metoder och teknik att det inte är någon risk på arbetsplatsen vid Landvetter.

Just nu pågår en utredning om den anmälda detonationen i maj.

– Svevia och ägarna av krossen gjort egna interna utredningar och tagit dit sökhundar. De har inte konstaterat något sprängmedel i krossen – och besiktningsmannen kan inte konstatera att det har skett en detonation. Utredningen mellan försäkringsbolagen är inte klar idag. Så jag kan inte säga om det har skett en detonation eller inte i krossen, däremot kan jag säga att det är anmält.