Öronproppar - inget för unga konsertbesökare

ANNONS
|

De konserttäta sommarmånaderna är en höjdpunkt för musikintresserade. Men det finns en baksida. Många utsätter sig för onödiga risker genom att inte skydda sin hörsel.

Det visar en undersökning som gjorts av GöteborgsföretagetBellman & Symfon, som arbetar med att utveckla hjälpmedel för människor med nedsatt hörsel.

Företaget frågade 1 000 högstadieelever hur de exponerar sig för och skyddar sig mot höga ljud.

En av fråga gällde användandet av öronproppar under konserter.

- Resultatet bekymrar. 73 procent av alla ungdomar svarade att de inte använder öronproppar. Detta är oroande. Börjar man inte skydda sin hörsel tidigt ökar risken att man får hörselnedsättningar när man blir äldre, säger Fredrik Ahlström, kommunikationschef på Bellman & Symfon, i ett pressutskick.

ANNONS

Enligt Ahlström upptäcks hörselskador ofta inte förrän det är för sent. Den kommer smygande och det gör sällan ont.

- Det är lätt att glömma av att tänka på ljudvolymen. Därför är det viktigt inte minst för föräldrar att känna till vilka risker ungdomar utsätts för när man går på konserter och festivaler. Men det är också viktigt att känna till att det finns riktigt bra hörselskydd som inte tummar på musikupplevelsen, säger Fredrik Ahlström.

Lösningen är ganska enkel och kostar ett par hundralappar. Ett par bra öronproppar dämpar hela ljudbilden jämnt över alla frekvenser, ungefär som att skruva ner volymen på stereon.

De enklaste öronpropparna i skumplast dämpar ofta alldeles för mycket och gör samtidigt ljudet dovt och fattigt.

- Att gå på en konsert ska vara en upplevelse som ska kännas i hela kroppen. Bra hörselskydd bidrar till en bibehållen konsertupplevelse som man lämnar med hörseln i behåll, förklarar Fredrik Ahlström.

Att sänka ljudnivån ytterligare på konserter är däremot ingen lösning.

- De ljudnivåer som i dag är tillåtna är väl balanserade. Om man sänker gränsvärdena ytterligare skulle upplevelsen gå förlorad samtidigt som det ljud som publikhavet genererar riskerar att överrösta musiken. En sänkning av ljudnivåerna skulle också innebära att publiken invaggas i en falsk trygghet och tar av sig öronpropparna, med risk för hörselskador som följd, säger Fredrik Ahlström.

ANNONS

Fakta: bullret i vår vardag

Nedan anges maximal tid en person kan exponeras för en viss ljudnivå utan hörselskydd innan risk för hörselskada föreligger, enligt lagar och föreskrifter för arbetsmiljöer.

140 dB– Ljudnivån från en jetplansmotor, risk för omedelbar hörselskada

115 dB– Högsta tillåtna kortvariga ljudnivå på en konsert för vuxna , 45 sekunder

100 dB– Högsta tillåtna ekvivalenta ljudnivå (medelnivå) på en konsert för vuxna, 15 minuter

95 dB– Ljudnivån från en trafikerad motorväg, 47 minuter

85 dB– Gränsvärde för ekvivalent ljudnivå (medelnivå) inom industrin, 8 timmar

60 dB- Normal samtalston, ej skadligt för hörseln

30-40 dB– Nivån på bakgrundsljud i bostäder från ventilation och trafik

20 dB– Ljudnivå i naturen, vindsus från träden

Källa: Bellman & Symfon

ANNONS