Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

KAMERA%C3%96VERVAKNING
De senaste åren har antalet övervakningskameror på offentliga platser ökat. Bilden är från Stockholmsförorten Rinkeby. Bild: Jonathan Näckstrand / TT

Öppning för ökad kameraövervakning

Göteborg kan få fler övervakningskameror. Kommunstyrelsen sa ja till förslaget att inleda ett nytt samarbete med polisen i frågan

Under våren införs en ny kamerabevakningslag som ska göra det lättare att utföra övervakning i brottsförebyggande syfte. Mot den bakgrunden föreslog alliansen i kommunstyrelsen att Göteborg ska träffa ett avtal med polisen för att samarbeta kring ökad kameraövervakning. Ett liknande avtal, som innebär att kommunen bekostar utrustningen medan polisen står för driften, finns redan i Malmö.

Förhandlingar ska inledas

– Det vi sett från det samarbete som finns i Malmö är att man placerat kameror på ställen där det finns oro. Och det har gett resultat, säger Helene Odenjung, kommunalråd (L).

De båda partilösa kommunalråden Martin Wannholt och Lars Hansson ställde sig på alliansens sida, så förslaget gick igenom på onsdagens möte.

Nu kommer stadsledningskontoret att få i uppdrag att inleda förhandlingar med polisen i syfte att ta fram ett avtal.

Jonas Ransgård, kommunalråd (M), säger att det är glädjande att förslaget gick igenom.

– Det behövs ett helhetsgrepp.

"Alliansen enögd"

De rödgröna röstade emot förslaget. De anser att det avtal staden har med polisen, det som kallas Trygg-i-modellen, är betydligt bättre för att hantera trygghetsskapande åtgärder.

– Vi har en väl uppbyggd samarbetsstruktur med Trygg i-modellen. Jag tycker inte att det är klokt att bygga upp fler strukturer, säger Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande (S).

Daniel Bernmar, kommunalråd (V), tycker att alliansens syn på trygghetsarbete är enögt.

– Bara fram med kameror, så ska det lösa alla problem. Vi har jobbat mycket mer brett och trygghetsskapande med de åtgärder vi vet fungerar, säger han.

Mest läst