Dennis Töllborg, initiativtagare till Öppna Göteborg, och Per Nygren, journalist på Visslan.
Dennis Töllborg, initiativtagare till Öppna Göteborg, och Per Nygren, journalist på Visslan.

Öppet bråk inom Öppna Göteborg

ANNONS
|

För en knapp månad sedan meddelade det lokala partiet Öppna Göteborgs ordförande Holger Wassgren att han lämnar sitt uppdrag. Han kritiserade då Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap och partiets initiativtagare, för att ha drivit partiet som en sekt.

Konflikten mellan de båda frontfigurerna har pågått sedan i februari. Enligt Holger Wassgren handlar oenigheten om olika syn på föreningsdemokrati, men den utlösande faktorn blev frågan om Visslans självständighet.

- Grundproblemet är att partier inte ska äga tidningar, säger Holger Wassgren, som vid flera tillfällen tagit upp frågan att låta redaktionen ta över utgivarbeviset.

Men en majoritet i partistyrelsen har sagt nej, bland annat med hänvisning till att ett sådant beslut måste tas på ett medlemsmöte. Dennis Töllborg hävdar att styrelsemedlemmarna annars kan bli personligt skadeståndsansvariga.

ANNONS

- Visslan är en central del av det som partiet äger. Styrelsen kan inte fatta ett sådant beslut eftersom nättidningen rent rättsligt ägs av medlemmarna, säger han.

Enligt Per Nygren, pensionerad GP-journalist och drivande i arbetet med Visslan, har Dennis Töllborg varit missnöjd med innehållet i nättidningen. Speciellt var det en artikel om Töllborg själv som väckte hans ilska.

- Samtidigt vet vi att det finns folk som gillat Visslan, men inte Öppna Göteborg, säger Per Nygren och fortsätter:

- Jag ville att vi skulle skiljas som vänner, men tyvärr gick det inte. Så därför har vi valt att starta något eget och successivt flyttat över vårt material från Visslan.

Men enligt Dennis Töllborg handlar inte konflikten om kritik av journalistiken.

- Det har aldrig funnits en så självständig tidning som Visslan. Jag har fajtats för en fri press och för frihet för Visslan hela tiden, säger han.

Öppna Göteborgs partistyrelse beskriver det som att redaktionen "under kuppartade former" har lämnat tidningen.

I ett inlägg på Facebook hävdar partisekreteraren Martin Gårdmark att en rad brott har begåtts. Bland annat menar han att de stulit copyrightskyddat material, som till exempel partiets logga.

- Jag tänker lyfta frågan om "uteslutning på grund av illojalt beteende", säger Martin Gårdmark.

ANNONS

Men personerna i Visslans redaktion tar uppståndelsen med ro. En del av dem är för övrigt inte ens medlemmar i Öppna Göteborg.

- Vi är ett bra gäng och stämningen är god. Själv gick jag med för tidningens skull och jag vill gärna fortsätta granska makten. Partiet är jag inte särskilt intresserad av, säger Börje Andersson, chefredaktör och ansvarig utgivare för nystartade Spanaren.

ANNONS