Ökad spänning i Veronica Lin-rättegången

I ett långt telefonförhör från Kina har brodern till den mördade 44-åringen förhörts i Veronica Lin-målet. Försvararsidan arbetar hårt på att göra 44-åringen till målets huvudperson.

ANNONS
|

Nya bevisuppgifter kommer fortfarande in i det snart 13 år gamla målet. På den sjätte rättegångsdagen märktes en påtagligt ökad spänning i rättssalen.

När fredagens rättegång inleddes sa kammaråklagare Ulrika Bentelius Egelrud att hon kommer att presentera nya bevis. Både hon och den fyra jurister starka försvararsidan flaggade för att de vill komplettera sina sakframställningar.

Läs också:Åklagaren: Han ljuger om hur han kom hit

Den 52-årige före detta maken till Veronica Lin, åtalad för anstiftan till mordet på henne och mordet på den 44-årige kines som bodde i lägenheten under Veronicas föräldrar i Högsbo, hade på fredagen lämnat sin mörka kostym på häktet. I stället var han iklädd mörkblå v-tröja och vit skjorta, utan slips.

ANNONS

För första gången under rättegångsdagarna sågs han skratta. Det var när de båda kinesiska tolkarna fick trassel med sina mikrofoner och behövde hjälp med dem inför telefonförhöret med Kina.

Den mördade mannens bror berättade att brodern kommit till Sverige 1997 och försörjt sig som kock men också varit utan arbete i perioder och då levt på bidrag.

Telefonförhöret blev stundtals förvirrat då flera familjemedlemmar till den mördade mannen fanns på plats kring telefonen i Kina.

Kammaråklagare Ulrika Bentelius Egelrud fick säga till brodern att det enbart var han som fick höras i telefonen:

- Vi måste veta vem det är som talar. Om du inte minns något, så får du säga det.

Försvararsidan har lanserat teorin att 44-åringen under slutet av 2002 blev mycket rik på handel med antikviteter, och att han därmed blivit ett mordoffer för den kinesiska maffian. Veronica Lin skulle, förefaller det, ha blivit ett ovidkommande offer som röjts ur vägen för att hon upptäckt något om mordet på 44-åringen.

Denne brukade besöka hemlandet en eller två gånger om året. Men innan sin död var han hemma dels i slutet av 2002, dels i januari-februari 2003.

Nu kunde brodern inte minnas någon annan anledning till det andra besöket än att 44-åringen ville besöka sin familj och fira det kinesiska nyåret.

ANNONS

Brodern påmindes, av advokat Taavi Tuula, om vad han sagt när svensk utredningspersonal besökte Kina i november 2005: att 44-åringen varit hemma också för att samla porslin.

- Ja, det är riktigt som det är antecknat, svarade brodern om detta.

ANNONS