Åtta sjuka efter restaurangbesök

ANNONS
|

Miljöförvaltningen och smittskyddet söker nu smittkällan.

Tre restauranger i Göteborg, varav två har samma ägare, undersöks i detalj, efter att åtta personer insjuknat i shigella med start förra veckan.

- Det rör sig om två indiska och en annan asiatisk restaurang. Med tanke på att det handlar om flera rörelser, misstänker vi att det kan handla om råvaror, vilket vi håller på och kartlägger tillsammans med smittskyddet, säger Bernadett Weber, enhetschef på miljöförvaltningen.

Förutom de åtta insjuknade är ytterligare några personer är under utredning och har provtagits.

- Vi har ytterligare prover på väg in. Förutom de åtta insjuknade och de prover som är under utredning kommer det att bli fler som blir sjuka, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

ANNONS

Miljöförvaltningen upptäckte smittan när det kom in ett oväntat högt antal misstänkta matförgiftningar.

- Snart visade det sig vara shigella och smittskyddet kopplades in. Vi har gjort provtagningar på samtlig personal på alla restauranger och kontrollerar alla livsmedel, säger Bernadett Weber.

Samtliga restauranger har fortfarande öppet.

- De som har insjuknat har ätit någon form av mat som inte varit uppvärmd, eftersom bakterierna dör vid uppvärmning. Det kan handla om kalla röror eller grönsaker, säger Bernadett Weber.

Enligt Per Follin informerades smittskyddet i regionen i tisdags om utbrottet.

- Sedan dess har vi informerat vården och vårdguiden om det hela. Det är viktigt att de smittade snabbt får antibiotika och kommer under behandling vid våra infektionskliniker, säger han.

Enligt Follin insjuknar en drabbad inom två eller tre dagar efter att man fått i sig bakterien. Shigella kan ge upphov till svåra magsmärtor och diarré.

Utbrott av den här typen av maginfektioner är ovanliga i Sverige.

- I de flesta fallen har personerna blivit smittade i utlandet, säger Per Follin.

Shigellainfektion eller dysenteri, är en smittsam tarminfektion som orsakas av bakterier och sprids med förorenat vatten eller otillräckligt tillagad mat.

Vanligen tar det två eller tre dagar mellan smittillfället och att man blir sjuk - men det kan dröja upp till en vecka. Symtomen är diarré, kräkningar, ofta i kombination med feber.

ANNONS

ANNONS