I pappas knä hos doktorn.
I pappas knä hos doktorn.

Åtta månader med transplanterat hjärta

ANNONS
|

För nio månader sedan rasade deras värld. Familjen Bohman från Härnösand väntade barn och den lilla pojke som verkade må så bra i mamma Thereses mage hastades direkt efter födseln i ambulansflyg från sjukhuset i Sundsvall till Göteborg.

– Vi höll på att förlora honom under hela resan, säger pappa Jörgen som var med på flyget medan Therese låg halvt nedsövd på förlossningen.

Man hade konstaterat att Henry hade ett fel på hjärtat som gjorde att det inte kunde pumpa runt blodet. Orsaken var troligen ett virus som satt sig på hjärtat, men fortfarande vet man inte säkert.

ANNONS

Komplikationerna var allvarliga och efter två och en halv vecka i en hjärt-lung-maskin på Drottning Silvias Barn- och ungdomssjukhus hade man tvingats göra två bukoperationer på grund av allvarliga inre blödningar.

– Vi kände att det inte skulle gå. Att vägen bara blev smalare och smalare, säger Therese som tillsammans med Jörgen vakade vid Henrys sida.

Kirurgen berättade att hjärtat inte skulle klara mer och att de inte hade något annat alternativ än att sätta upp Henry på en akut väntelista för ett nytt hjärta. De fick även veta att transplantationen hade små utsikter då Henrys hjärta bara skulle klara några veckor till, och det är mycket svårt att hitta hjärta till ett spädbarn.

Men morgonen den 5 november märkte Therese och Jörgen att det var något speciellt när de kom till avdelning 323. Mot oddsen hade man hittat en donator som passade och Henry skulle opereras samma kväll.

Håkan Wåhlander är transplantationsläkare och har varit "deras" läkare under hela Henrys liv.

– För att sätta upp ett spädbarn på den akuta väntelistan ska det inte finnas någon annan utväg. För Henry var det oerhört kritiskt eftersom han var sjuk före transplantationen och behövde ett nytt hjärta snabbt. Han hade tur, säger han.

ANNONS

En transplantation av en 3,5 veckor gammal babys hjärta hade inte gjorts tidigare i Sverige, men familjen och läkarna insåg att chansen att Henry skulle överleva utan operationen var sämre.

Åtta månader senare kan vi konstatera att operationen lyckades och Henry ser ut att ha klarat sig bra.

– Han får fortfarande mat genom en knapp på magen och måste ta mediciner resten av livet, men förutom det mår han bra, säger Therese.

De är i Göteborg för att ta prover på Henrys hjärta och känner i dag en otrolig tacksamhet för att en familj valde att göra något som inte är självklart för alla – att donera sitt barns organ.

Statistiken från övriga Europa visar att Sverige ligger dålig till, sett till antal donatorer per tusen invånare.

Om det är en sak som Therese och Jörgen vill be om, så är det att folk ska fundera en gång extra.

– Vi har varit beroende av en annan familj för att vår son ska överleva. Vi önskar att alla ställer sig frågan om man själv vill att ens barn ska få chansen att bli räddad. För oss är det självklart.

Första hjärttransplantationen på en människa genomfördes 1967 i Sydafrika.

I Sverige gjordes den första 1984 i Göteborg.

Årligen görs det ca 55 hjärttransplantationer (Göteborg och Lund).

På barn görs det ca 5 per år.

ANNONS