Åter dags för svinröven

ANNONS
|

Blomman som bär det vanvördiga namnet sprider en stark doft av ruttet kött. Också det engelska namnet - Dragons Mouth (Drakmun) - säger något om doften som drar till sig insekter, främst spyflugor, som växten behöver för pollineringen. Det är insekter som vanligen lägger sina ägg i döda djur som blir lurade av blomdoften. Lurade eftersom äggen inte överlever.

Fläckig drakkalla eller fläckkalla är mer neutrala namn.

Blomman, som egentligen är en blomställning, har ett stort, rödbrunt och hårigt hölsterblad. Det är ca 15 cm i diameter och omsluter den håriga, svansliknande kolven. Längst ned på kolven sitter pyttesmå enkönade blommor. Hanblomman överst och honblomman underst. Blomhöljet är spräckligt i brunt och grönt och liknar ett leopardskinn.

ANNONS

Fläckkallan växer vilt på Sardinien, Korsika och ögruppen Balearerna där bl.a. Mallorca och Ibiza ingår. Den trivs på steniga platser nära havet, gärna nära måskolonier där de insekter som står för växtens huvudsakliga pollinering trivs.

Några dagar framöver kan alla som vill lukta på ett dött djurs anus eller beskåda den vackra Svinröven. Den luktar bara några dagar i samband med att blomman slår ut.

ANNONS