Åska i Trollhättan orsakade Lisebergsstopp

ANNONS
|

GP berättade i går om hur besökare på Liseberg blev sittandes i stillastående attraktioner innan de kunde evakueras. Efter en dryg timme var attraktionerna i gång igen. Redan på kvällen kunde Lisebergs informationschef Julia Vasilis förklara att stoppet berodde på en strömdipp som hade utlöst ett säkerhetssystem i ett flertal attraktioner.

Men hur stor var egentligen strömdippen? Och vad berodde den på?

Göteborg Energi levererar ström till nöjesparken och noterade en dipp i samtliga inmatningspunkter från stamnätet in till Göteborg. Strömdippen var alltså inte enbart koncentrerad till Liseberg.

– Vi har inte hört någonting, men det var en dipp i hela nätet och det är möjligt att fler har märkt av det, säger Cecilia Erdalen, pressansvarig på Göteborg Energi.

ANNONS

GP skrev redan i går att ett flertal personer blev sittande fast i hissar i nordöstra Göteborg, men för de flesta gick troligtvis händelsen obemärkt förbi. Göteborg Energi registrerade en strömdipp som varade i enbart 0,15 sekunder med en dipp på 50 procent av spänningen.

– Det är som när det blinkar till i en glödlampa, säger Cecilia Erdalen.

Göteborg Energi misstänkte att ett åskväder över Trollhättan var boven, någonting som Vattenfall kan bekräfta.

– Klockan 16.24 noterade vi en dipp i nätet på grund av ett åskväder över Trollhättan, säger Vattenfalls pressekreterare Lars-Åke Linander.

Hur kommer det sig då att någonting så långt bort under så kort tid orsakade stopp i över en timme på Liseberg? Säkerhetssystemet som finns i nöjesparkens attraktioner finns till av en anledning, menar Daniel Lindberg, nöjesparkens attraktionschef.

– På samma sätt som om man får ett strömavbrott i en slöjdsal och inte vill att allt ska gå i gång igen när strömmen kommer tillbaka så fungerar det likadant här, säger han.

Framför allt handlar det om att kunna hjälpa besöka ur de stillastående attraktionerna innan det går att köra igång systemet igen.

– Det är klart att våra gäster får uppleva en väldigt annorlunda situation, säger Daniel Lindberg.

ANNONS

Stoppen i attraktionerna orsakade långa köer, men något utbrett missnöje ska inte ha förekommit.

– Många har förståelse när vi förklarar vad det är och att orsaken ligger helt och hållet utanför Liseberg, säger han.

Nöjesparken drabbades av ett liknande stopp i attraktionerna i torsdags. Den gången låg ett kabelfel i en högspänningskabel bakom problemet. Den strömdippen ska ha varat i endast 0,12 sekunder med en dipp på 40 procent av spänningen.

Att nöjesparken drabbas av två sådana här avbrott hör inte till vanligheterna.

– Det är jättejätteovanligt. Vi talar om 100 procent slump här, säger Daniel Lindberg.

– Men samtidigt blir vi inte överraskade. Vi har övat inför det här och har rutiner, säger han.

ANNONS