Årets kläddesigner på Fresh Fish

ANNONS
|

En närmast chockad Carolina Rönnberg tog i går emot priset som Årets kläddesigner på Clarion Hotel Post där årets Fresh Fish Modemässa hållits i helgen.

- Mina knän bara guppar, sade hon när GP pratade med henne strax efter prisutdelningen.

Då hade hennes kreationer precis på nytt burits fram av modellerna på catwalken inne i hotellet; storslagna klänningar uppbyggda av metervis med chiffongtyg som veckats ett tillsynes oändligt antal gånger.

- Det är en kärlek till former och strukturer, säger Rönnberg som vill lyfta fram hantverkskunnandet bakom modedesignen:

- Jag vill visa vad två händer kan göra.

Förutom en stor bukett med blommor betyder utnämningen 20 000 kronor i prispengar och löften om en betald praktikplats hos modemässans huvudsponsor Gina Tricot.

ANNONS

Vad betyder det här för dig?

- Det öppnar så mycket möjligheter att kvalitetssäkra och ge självkänsla och styrka åt mitt arbete. Det är en enorm lättnad.

På frågan vad hon drömmer om nu, säger hon att hennes drömmar är oändliga.

- Jag vill kunna hålla magnifika shower, sånt som inte gjorts eller setts förut.

Även Årets smycke- och accessoardesigner utsågs i går. Vinnare blev Mike Årsjö och han beskrev sig som lätt chockad, när han tog emot priset.

- Jag hoppades och tänkte att jag kanske kunde ha en chans, men man kan ju aldrig veta.

Mike Årsjös skrymmande smycken i aluminium tog juryn med storm.

Ett ledat halssmycke med stora bitar som täcker halsen från axlarna till hakan, eller något som liknar en räcka kotor hängande likt en ryggsäck i svarta rep. En mängd långa metallbitar som lägger sig likt fjädrar ner runt halsen eller kantiga manchettliknande armband. Allt är skapelser ur Mike Årsjös kollektion.

- Det är ett annat sätt att dekorera kroppen ibland på ställen där man inte väntar sig smycken, beskrev konstnären själv när han fick gå upp på catwalken och ta emot 20 000 kronor och en stor blombukett.

Han vill att hans smycken ska både utmana och roa.

ANNONS

Carolina Rönnberg och Mike Årsjö är två av de cirka 40 unga och lovande designers som fått visa upp sig under helgens modemässa. Fresh Fish har från en blygsam start för sju år etablerat sig som den stora svenska modemässan för nya och lovande designers.

Juryns motiveringar lyder:

Carolina Rönnberg: "Med ett kreativt mod fångar Carolinas kreationer beskådarens fulla uppmärksamhet. Sofistikerade färger och former skulpteras fram i ett progressivt skapande som imponerar och berör. Juryn ser med spänning fram emot Carolinas framtida kollektioner som vi tror har potential att vinna en internationell publiks erkännande."

Mike Årsjö: "Med en väl genomtänkt och genomförd idé har Mike skapat en kollektion där den röda tråden löper stark och konsekvent. Alla delar i kollektionen är motiverade, vackra och väl avvägda. Manipulationen av material är fantastisk med ett väl utfört hantverk som överraskar och berör. Juryn är övertygade om att allt från stylister till inköpare till slutkonsumenter kommer älska Mikes unika rustningar."

Årets kläddesigner: Carolina Rönnberg

Årets Smycke- och accessoardesginer: Mike Årsjö

ANNONS