Åklagare: Hon lurade till sig 240.000 kronor – genom falsk graviditet

En kvinna i 25-årsåldern från Göteborg ställs inför rätta, efter en ovanlig form av grovt bedrägeri.
Hon påstås ha lurat en man att hon var gravid och senare även hade fött hans dotter – och behövde drygt 240.000 kronor till vård och operation.
Men något barn fanns överhuvudtaget inte.

ANNONS
|

Den 30-årige mannen, hemmahörande i en annan del av Sverige, hade en mycket temporär sexuell relation med den misstänkta under 2016.

Efter nån månad började hon sända sms med önskemål på pengar, eftersom hon var med barn och hade en så besvärlig grossess.

Mannen betalade.

Krav på krav på krav

I samband med den förväntade nedkomsten kom ytterligare krav:

– Jag blev lite orolig och visste inte riktigt vad jag skulle göra. Jag tänkte väl att enklaste vägen var väl att skicka den där summan, så vi blev kvitt. Jag ångrade att jag inte tog hjälp tidigare, att jag hade någon att prata med, förklarar 30-åringen i förhör.

ANNONS

I nästa fas uppgav kvinnan, enligt utredningen, att det var tvillingar och att hon behövde åka utomlands för att svenska sjukhus kunde inte klara förlossningen.

Som bevis messade hon bilder på olika flygplatser.

Angav fel personnummer

När kvinnan gav honom fel personnummer på den nyfödda lilla flickan, siffror som i själva verket hörde ihop med identiteten på en pojke, började mannen på allvar fatta misstankar.

– Ja, jag ringde till Skatteverket men de kunde inte ge mig någon information. Jag misstänker ju nu att det aldrig fanns något barn.

Under de fyra månader som det bedrägeriet pågick transfererade mannen 240 450 kronor till ett konto som disponerades av kvinnan.

I september beslutade han sig för att gå till polisen.

Inte ensamt brottsoffer

30-åringen är dock bara en av målsägande i det omfattande ärendet mot den 25-åriga kvinnan.

Åklagarens stämningsansökan innehåller ytterligare ett stort antal punkter.

Hon ska tillsammans med två andra personer bjudit ut och sålt varor på Facebook och sajten Hästnet och då tjänat runt 30.000 kronor – trots att hon aldrig levererat några varor.

Kvinnan, som delvis erkänner de brott hon anklagas för, dömdes nyligen till ett års fängelse för bland annat 79 fall av bedrägeri under 2015.

ANNONS