Jimmie Åkesson, partiledare (SD) säger att han inte är insatt i detalj, men att det är viktigt att medierna kan ha källor inom partierna.
Jimmie Åkesson, partiledare (SD) säger att han inte är insatt i detalj, men att det är viktigt att medierna kan ha källor inom partierna.

Åkesson kommenterar GP:s SD-avslöjande

Nu kommenterar SD:s partiledare Jimmie Åkesson för första gången GP:s avslöjande om partiets jakt på källor. Men frågan var inte uppe när han träffade lokala företrädare under måndagen.

ANNONS
|

Förra våren avslöjade GP:s grävreporter Michael Verdicchio hur SD-medlemmar anklagade kommunalrådet Lars Hansson för att använda medlemmarnas pengar på ett tveksamt sätt. Bland annat ska delar av partikassan använts för att köpa och laga en bil som används av Hanssons dotter samt att köpa catering från hans son.

Efter avslöjandet fattade partiets distriktsstyrelse beslut om att tillsätta en arbetsgrupp för att "bena ut" vilka som ligger bakom det man i ett protokollfört möte kallade "GP-sveket".

LÄS MER: SD-toppens order: Hitta och straffa GP:s källor

Agerandet har fått skarp kritik

Bland annat från kultur- och demokratiminister Alice Bah Kunkhe (MP), som sagt att det är "ytterst olämpligt att politiker visar sådan brist på respekt för demokratins principer och den fria journalistikens roll".

ANNONS

Från Sverigedemokraternas partiledning har det däremot varit tyst. Under måndagen var partiledaren Jimmie Åkesson på besök i Göteborg, där han bland annat hade ett timslångt möte med den lokala partiledningen.

Inter heller då tog partiledaren upp jakten på källor med de lokala företrädarna, säger Jörgen Fogelklou, ordförande för Sverigedemokraterna i Göteborg.

– Nej, det har inte varit uppe. Jag har inte hört någonting om den frågan, förutom från GP:s reporter, säger han.

LÄS MER: Ministrarna till attack mot SD Göteborg: "Brist på respekt"

Åkesson: Det ligger inte på mitt bord

När GP visar tidningen från den 19 januari med rubriken "SD-ordern: hitta GP-källan" för Jimmie Åkesson säger han att han hört talas om saken, men att han inte är insatt i detalj.

LÄS MER: SD:s demokratisyn avslöjad

Men vad tycker du om principen – att man tillsätter en grupp som ska hitta den eller de som berättat om saker de uppfattar som fiffel med partiets pengar?

– Det beror på vad det rör sig om. I offentlig verksamhet finns ett meddelarskydd. Även om vi inte omfattas av det är det principiellt viktigt att ni kan ha källor inom partierna och att man som källa kan känna sig trygg. Men vad det här handlar om i detalj kan jag inte bedöma. Det ligger inte på mitt bord, säger Jimmie Åkesson.

ANNONS
ANNONS