Ännu mer frukost till Göteborgs cyklister

ANNONS
|

Trafikkontoret bjöd cyklister på frukostpaket och cykelservice i korsningen Berzeliigatan-Södra Vägen. Det var sjunde eller åttonde gången, ingen visste riktigt säkert, som kommunen visade cyklisterna sin uppskattning på detta sätt.

- Vi gillar cyklisternas bidrag till en grön och hållbar stad, säger Eva Eriksson, marknadskoordinator på trafikkontoret.

- Vi bjuder på lite frukost, vi hjälper till att pumpa däcken, att smörja kedjan och att fixa belysningen. Dessutom tar vi emot synpunkter på cykelbanorna och allt annat som rör cyklisterna i stan och informerar om vår app Cykelstaden.

Eriksson noterade att göteborgarna blir allt bättre på att använda cykelhjälm.

- Nu använder 75-80 procent hjälm, säger hon, Det är mycket fler än för några åt sedan,

ANNONS

Trafikkontoret hade laddat upp med 500 frukostpåsar och hade planerat att vara på plats mellan 06:30 och 08:30 på tisdagsmorgonen.

Men redan någon minut över 08 var frukostpåsarna slut.

Margareta Romare var en av de sista som fick en frukostpåse, mer luft i däcken och några droppar olja på kedjan av Tomas Röstell, till vardags cykelförare på Pling Transport.

- Jag tycker cykelbanorna blivit mycket bättre på senare år, säger hon. Jag har cyklat till och från jobbet i många år och nu går det riktigt bra,

- Det enda man skulle kunna önska sig är lite bättre väder emellanåt. Men det är trevligt att trafikkontoret visar oss cyklister uppskattning.

En bidragen orsak till att frukostpåsarna tog slut så snabbt på tisdagen var kanske att fotgängare premierades för första gången.

- Alla som går till och från jobb eller skola i stället för att ta billen bidrar ju också till att vi får en grönare stad med mindre trängsel, buller och navgaser, säger Eriksson

- Tillsammans gör cyklister och gående Göteborg till en mer hållbar stad. Vi hoppas att fler börja förflytta sig smartare i stan.

ANNONS

Peter Löwendahl på miljöförvaltningen informerade om GreenhackGBG, Göteborgs Stads satsning för att inspirera de göteborgare som vill leva mer klimatsmart och hållbart.

- Vi delar tips, länkar och idéer kring den gröna omställningen av Göteborg, säger Löwendahl.

GreenhackGBG drivs av miljöförvaltningen i samarbete med stadsdelsförvaltningarna Västra Göteborg och Lundby, Kretslopp och vatten samt Konsument- och medborgarservice.

Efter Avfallsfria Adas utmaning i GreenhackGBG om en sopfri månad pågår just nu Bilfria Bilén.

Anna Bilén, kommunikatör i Västra Göteborg, utmanar bilden av sig själv och familjen som bilberoende. Två vuxna, två barn under åtta år och ett i tonåren med hus en bit utanför centrum ställer bilen under en månad och satsar på mindre miljöstörande resor.

- Vi är nu nära 900 anmälda deltagare på greenhackGBG.se, säger Löwendahl. Målet är att nå 5 000 anmälda deltagare under året.

ANNONS