Älvstranden varnas — risk för lagbrott

Framtiden fick löfte om att köpa mark till underpris på Skeppsbron. Nu varnar bolagets revisor för att affären kan vara olaglig.

ANNONS
|

– Det finns bara ett sätt att ta sig ur den här rävsaxen och det är att bryta avtalet, säger Magnus Nylander (M), styrelseledamot i Älvstranden utveckling.

Det var förra hösten som de två kommunala bolagen Älvstranden utveckling och Framtiden kom på kollisionskurs. Framtiden ville, med stöd av ett gammalt avtal, få bygga billiga hyresrätter på Skeppsbron.

Ett krismöte krävdes

Älvstranden, som på stadens uppdrag ansvarar för att bebygga platsen, ville hellre sälja till andra för att få ihop en redan underfinansierad kalkyl.

Striden blev – som GP rapporterade om i december förra året – så infekterad att det krävdes ett möte med kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) innan ett nytt avtal var ett faktum: det gick i korthet ut på att Framtiden skulle få bygga hyreslägenheter och en förskola i kvarteret Redaren på Skeppsbron samt i Masthugget.

ANNONS

Marken på Skeppsbron skulle Framtiden få till ett kraftigt underpris.

Läs mer: Ingen vill ta i Skeppsbron

Två av styrelsens ledamöter – Lennart Duell (L) och Magnus Nylander (M) – reserverade sig mot beslutet.

– Det fanns ingen marknadsmässighet i den affären. Vi hade aldrig gett de villkoren till något annat bolag och därför är det ett otillåtet statsstöd. Det var min invändning, säger Magnus Nylander.

Vd:n hade också invändningar

Det var inte bara de två borgerliga politikerna som hade sina tvivel. Älvstrandens vd Lena Andersson ville också ha en anteckning till protokollet när beslutet fattades. Hon konstaterade att priset som satts var lägre än vad marken värderats till: "det finns en risk att det utgör statsstöd".

Läs mer: Nytt bakslag för Skeppsbron

Trots invändningarna fattades beslutet i december. Men nu har historien tagit en ny vändning. Styrelsen har kallats till ett extra möte på fredag, något som GT var först med att berätta. En enda punkt finns på dagordningen: information från bolagets revisor som enligt den information styrelsen fått ta del av "flaggat för en eventuell erinran".

En erinran är det skarpaste vapen en revisor kan ta till, i klartext betyder det att ett allvarligare fel begåtts eller håller på att begås. Magnus Nylander säger att den pengaöverföring som enligt avtalet ska ske – enligt vad han fått berättat för sig – skulle kunna utgöra en förtäckt utdelning i aktiebolagsrättslig mening. För att få göra en sådan utdelning måste bolaget ha ett fritt eget kapital – och det har inte Södra Älvstranden.

ANNONS

– Det är ett välkommet eldunderstöd, som visar hur felaktig transaktionen är, säger Magnus Nylander om revisorns invändningar.

Inga fel har begåtts – än

Mattias Jonsson (S) är ordförande i Älvstranden. Han är noga med att påpeka att det eventuella lagbrottet inte är fullbordat. Det man gjort hittills är att teckna ett letter of intent samt att utförda en markanvisning till Framtiden.

– Vi har inte gjort något formellt fel, men om vi går vidare med avtalet finns den risken. Därför vill vi ha information från revisorn så fort som möjligt, säger han.

Vad händer om ni går vidare?

– Exakt vilka konsekvenser det kan bli får vi veta mer om på vårt extra möte på fredag, men att revisorerna redan innan vi går vidare och fattar beslut indikerar detta ser jag som ett tecken på att systemet fungerar.

Vad händer om ni inte kan går vidare med avtalet?

– Det får vi titta på och ta en diskussion med Framtiden om. Men vi ska självklart inte försätta oss i en situation där det blir konsekvenser.

Kan det bli så att Framtiden inte får bygga på Skeppsbron?

– Jag kan inte svara på det. Först måste jag veta hur detta ser ut och vad revisorerna säger.

ANNONS

För Magnus Nylander däremot är svaret enkelt.

– Hur ska vi hantera det här när revisorn säger är att vi kommer göra en otillåten utdelning? Ja, det går ju naturligtvis inte. Då får vi bryta avtalet.

Fakta: Avtalet

I slutet av förra året tecknades ett intentionsavtal mellan AB Framtiden och Älvstranden utveckling.

Avtalet ger Framtiden rätt att bygga hyresrätter och en förskola i kvarteret Redaren samt, om staden så vill, åtta bostäder med särskild service, på Skeppsbron.

Därtill för bolaget byggrätter i Masthugget och på Celsiusgatan.

Den kontroversiella delen av avtalet rör köpeskillingen, som räknas fram enligt en modell som ger Framtiden ett lägre pris än övriga köpare.

Rabatten kommer att hamna någonstans mellan 50 och 70 miljoner kronor, enligt uppgifter till GP.

ANNONS