Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

435909304 _1__1918289_1024 x 683 standard_2045197
Älvsborgsbron öppnade 8 november 1966. Många underhållsarbeten har gjorts sedan dess, och nu är det dags för ett till.

Älvsborgsbron byts ut - så påverkas trafiken

I november fyller Älvsborgsbron 50 år. Men innan dess ska ett omfattande renoveringsarbete påbörjas. Körfält kommer att stängas av i långa perioder under både 2016 och 2017. Och det börjar 1 april.

Underhållsarbetet på Älvsborgsbron är uppdelat i två tidsperioder. Den första inleds 1 april 2016 och kommer att pågå till och med den 30 september. Den andra infaller mellan samma datum nästa år.

I år renoveras brons östra sida, den med trafik mot Hisingen. Det högra körfältet och cykelbanan stängs då ner helt. Samtidigt kommer det södergående körfältet närmast brons mitt att växla mellan att användas för norrgående trafik på morgonen och för södergående trafik på eftermiddagarna. Vad gäller gång- och cykeltrafiken så kommer den att vara dubbelriktad på den västra sidan av bron.

Under 2017 kommer sedan samma procedur att upprepas - fast på motsatt sida - när brons västra del renoveras.

Film: Trafikverket om underhållsarbetet

Enligt Trafikverket kommer trafiken tack vare det vändbara körfältet vid brons mitt att kunna flyta på ungefär som vanligt. Hastighetsbegränsningen kommer också att vara oförändrad. Däremot kommer vissa körfält att vara smalare än normalt.

Vad är det då som ska göras?

Oskar Manninen på Trafikverket är projektledare för renoveringen och berättar att det handlar om balkar och räcken som ska bytas ut. Dessutom ska det förberedas för ny belysning och sättas upp ett högre staket närmast vattnet som ska vara svårare att ta sig över jämfört med det nuvarande.

Hur mår Älvsborgbron egentligen?

- Den mår bra. Det går inte att likställa med Göta Älvbron, till exempel, säger Oskar Manninen.

Älvsborgsbron fyller 50 år i år. Kommer den att hålla i 50 år till?

- Det tror jag absolut. Men det kommer att krävas att vi fortsätter underhålla den.

Mest läst