"Älgen trampade på mitt huvud"

ANNONS
|

Jennie Strömstedt är inte den enda som har träffat en älg i joggingspåret. Också Marta Persson har haft närkontakt med skogens kung - eller drottning i det här fallet. En närkontakt som slutade väl nära.

– Jag var ute och sprang en kväll i maj vid Oxsjön i Hovås. När jag kommer runt ett krön möter jag plötsligt en älgko och hennes unge. Min första tanke är att backa.

Men Marta Persson hinner inte mer än att tänka. Älgen puttar till henne och hon hamnar liggandes på marken. Älgkon ställer sig då på bakbenen samtidigt som den trampar på Martas huvud och kropp med frambenen.

ANNONS

– Jag lyckas kravla in under en enbuske. Den skyddade lite, men älgen fortsatte att dra frambenen och klövarna över mig. Jag minns hur den bara stod där med öronen bakåt och frustade och tittade på mig, samtidigt som den trampade.

Vad tänkte du när älgen inte slutade?

– Jag tänkte på mina barn och min man hela tiden. Men jag trodde nog att jag skulle klara mig. Att älgen skulle sluta när det insett att jag inte var något hot.

Älgen backade först när ett par kom gående, efter tio till femton minuter.

– De såg vad som hände och kunde hjälpa mig till parkeringen och ringa ambulans. Älgen stod fortfarande kvar när de kom, men attackerade inte.

Marta klarade sig med ett jack i huvudet och en mörbultad kropp. Natten fick ändå spenderas på Sahlgrenskas akut.

– Det kunde ha slutat betydligt värre. Jag fick gå på kryckor efteråt och hade ont i sex-sju veckor. Hade älgen trampat på mitt huvud på samma sätt som den gjorde på min kropp hade jag kanske inte fixat det.

Springer du fortfarande i området?

– Ja, fast inte på kvällen. Andra gången jag var ute efter olyckan såg jag faktiskt en älg igen. Då blev jag rädd, men den här älgen var aldrig närmare än 15 meter. Det är mycket älg i området, och det kan vara bra att tänka på.

ANNONS

Överhuvudtaget tycker hon att den som möter en älg ska vara försiktig.

– Jag vet att attacker är ovanliga, men jag tycker ändå man ska tänka på att det handlar om ett stort djur. Du har inte mycket att sätta emot. Särskilt försiktig bör man vara på våren då älgarna har kalvar.

ANNONS