Gobigasanläggningen i Ryahamnen vid Älvsborgsbrons norra fäste.
Gobigasanläggningen i Ryahamnen vid Älvsborgsbrons norra fäste. Bild: Rob Vanstone

Göteborg Energis miljardprojekt läggs ner

Det skulle kosta max 741 miljoner. Nu läggs Gobigas ner — efter att försöken att sälja misslyckats och Göteborg Energi lagt nästan två miljarder på projektet.

ANNONS
|

Det var år 2010 som Göteborg Energi beslutade att bygga en demonstrationsanläggning för biogas ur skogsråvara. Prestigeprojektet, som fick namnet Gobigas, skulle dock bli en dyr historia för energibolaget. GP har tidigare rapporterat att projektet försenades med flera år och att man sommaren 2015 bara lyckats leverera under 142,5 timmar jämfört mot målet på 8 000. Dessutom sattes maxkostnaden till 741 miljoner kronor, en summa som i dag överstigits – med råge.

LÄS MER: Göteborg säljer prestigeprojektet Gobigas

– Totalt är det mellan 1,8 till 1,9 miljarder kronor som investerats i det här projektet, säger Alf Engqvist, till SVT.

ANNONS

Cecilia Erdalen som är pressansvarig Göteborg Energi bekräftar siffrorna på tisdagen, då beskedet kom att Gobigas läggs ner. Beslutet fattades av styrelsen för Göteborg Energi för snart en vecka sedan, lite mindre än ett år efter att anläggningen lades ut till försäljning.

– Vi har det senaste året bedrivit ett intensivt arbete för att hitta en annan finansiering/ny ägare till Gobigas, säger Alf Engqvist, vd för Göteborg Energi, i ett pressmeddelande.

– Diskussioner har förts med ett flertal intressenter men vi har inte nått en överenskommelse inom de ramar vi kan acceptera. Ledningen och styrelsen har mot bakgrund av den stora ekonomiska påverkan som Gobigas har på koncernens verksamhet och efter bolagets dialog med Energimyndigheten, tagit beslut att avsluta projektet i förtid.

LÄS MER: Värdet på Gobigas - noll kronor

Ett 20-tal berörs av beslutet att avsluta verksamheten, enligt Cecilia Erdalen. Dessa kommer kommer att tas om hand i enlighet med bolagets rutiner för omställning.

Planen är att Gobigasanläggningen, som ligger i Ryahamnen, ska bevaras i befintligt skick.

– Då vi ser att det händer mycket i energibranschen som påverkar utvecklingen av våra framtida energilösningar planerar vi att konservera anläggningen och behålla den under tiden vi dimensionerar energiförsörjningen till ett kraftigt växande Göteborg, säger Engqvist i pressmeddelandet.

ANNONS

– I anslutning till Gobigas har vi en väl fungerande infrastruktur som gör att anläggningen, i helt- eller delvis omarbetad form, kan spela en viktig roll för stadens framtida energiförsörjning.

Hur länge anläggningen ska konserveras är i nuläget oklart.

LÄS MER: Gobigas ett resultat av bristande omdöme

ANNONS