Wannholt vägrar ge upp

ANNONS
|

x Läs mer: Därför vill M utesluta Wannholt

En oenig förbundsstyrelse för Moderaterna i Göteborg beslöt på måndagskvällen att förorda uteslutning av Martin Wannholt. Två av styrelsens tretton ledamöter som deltog röstade nej till att hos partistyrelsen begära uteslutning. En av dessa var Mats Broderfors, ordförande i den M-förening i Askim där Martin Wannholt är medlem.

Frågan går nu vidare till partistyrelsen som har det slutliga avgörandet.

Wannholt: Det var grova anklagelsepunkter

Martin Wannholt, som var med under styrelsemötet fram till hans ärende skulle upp till omröstning, säger efter mötet att han inte ger sig.

- Jag tycker att många av anklagelsepunkterna var grova och dessa tänker jag bemöta inför partistyrelsen. Sedan får vi se vad det resulterar i. Jag vill inte gå på de enskilda anklagelsepunkterna, säger Martin Wannholt.

ANNONS

Har du för avsikt att sitta kvar som kommunalråd om partistyrelsen går på det beslut som förbundsstyrelsen i Göteborg nu tagit?

- Det får jag återkomma till då, säger Martin Wannholt.

Magnusson: Klart brott mot stadgarna

Cecilia Magnusson, ordförande för Moderaterna i Göteborg, säger att Wannholts agerande i samband med fullmäktigemötet och valet av kommunalråd klart strider mot stadgarna.

- Martin Wannholt har utan mandat samverkat med ett konkurrerande parti. Det står klart i stadgarna att det är skäl för uteslutning.

- Martin Wannholt medgav under mötet att han gjort fel, men att det inte skulle innebära uteslutning. Han insåg att han gjort fel, säger Cecilia Magnusson.

Kommunstyrelsevalet gick inte som tänkt

Grunden för förbundsstyrelsen begäran ligger helt i händelsen när nya kommunfullmäktige i Göteborg hade sitt första sammanträde den 6 november. Då ingick val av ny kommunstyrelse. Till mötet fanns ett förberett förslag med 13 namn, där tidigare kommunalrådet Martin Wannholt inte fanns med. Oenighet kring Västsvenska paketet låg bakom petningen.

Rutinärendet byttes till dramatik när Vägvalets Tom Heyman, tidigare moderat, begärde att valet skulle ske efter en proportionell princip. Det blev möjligt sedan Martin Wannholt anslutit sig till Vägvalets begäran.

ANNONS

Efter omröstning fick Martin Wannholt en kommunalrådspost och MP förlorade en tänkt kommunalrådsstol.

Det valtekniska samarbetet mellan Wannholt och Vägvalet gick under namnet Samverkande Göteborgare. Vägvalet och Wannholt anser att resultatet i folkomröstningen ska följas (Nej till trängselskatt) och att Västlänken ska byta ut mot ett annat alternativ.

Upprörda moderater

Direkt efter kommunfullmäktiges val av kommunalråd deklarerade Moderaterna i Göteborg sin uppfattning att Martin Wannholt brutit mot partiets stadgar. Trots att Moderaterna har utgått från att Wannholt "omgående" ska lämna partiet, så har han själv inte antytt något i den riktningen och nu blir det altså partistyrelsen som får avgöra om Martin Wannholt brutit mot reglerna eller inte.

Wannholt har deklarerat att han fortsatt är 100 procent moderat och tänker agera utifrån partiets politik.

"I praktiken kommer jag att ha ett begränsat inflytande i kommunstyrelsen. Det viktiga är att ha tillgång till information om Västlänken. Nu ska järnvägsplanen fram och ut på samråd, vi ska få den hemligstämplade budgeten och kapacitetsplanen. Då kan jag lova att det blir en ny diskussion om detta eländiga olönsamma projekt", sade Wannholt dagen efter valet till kommunalråd.

ANNONS