Aliyare Gaani, t v, och Abdiaziz Abdikadir på plats i Neutrala ungdomsföreningens kontorsrum. De konstaterar att lokalerna som dagligen besöks av 70 personer blivit för små. Arbete är igång för att bygga en ny föreningslokal - ett "vardagsrum" för stadsdelens många trångbodda ungdomar.
Aliyare Gaani, t v, och Abdiaziz Abdikadir på plats i Neutrala ungdomsföreningens kontorsrum. De konstaterar att lokalerna som dagligen besöks av 70 personer blivit för små. Arbete är igång för att bygga en ny föreningslokal - ett "vardagsrum" för stadsdelens många trångbodda ungdomar.

Uppmärksamheten gör ont

Inför Vår Krog & Bar-rättegången finns en oro för att nya ungdomar ska dras in i gängkriminalitet. Föreningen Neutral ungdom i Norra Biskopsgården har i tre år arbetat med avhoppare och ser behovet av en fortsättning.

ANNONS
|

Vid årsskiftet avslutades "Hoppets Allians" som föreningen drev för åtta killar mellan 18 och 24 år.

– De var gängkillar och killar som var i riskzonen för att bli det. Nu har sju av dem jobb, tre har bildat familj och fyra av dem spelar i vårt A-lag där en är ledare, säger Abdiaziz Abdikadir som tillsammans med Aliyare Gaani startade Neutral ungdom 1997.

Ungdomar som hamnat i kriminalitet hade kommit till föreningen och bett om hjälp. På ett möte 2011 närvarade flera av killarna och över 100 föräldrar. Därefter hade Neutrala möte med tjänstemän på stadsdelsförvaltningen.

– De erbjöd praktikplatser via sitt jobbcentrum 'Äpplet'. Vi sa 'killarna är inte där än, de behöver mer', berättar Abdiaziz.

ANNONS

Neutrala bestämde att göra något själva, sökte och fick bidrag från Allmänna arvsfonden och kopplade in Anders Berntsson på avhopparorganisationen Easas som handledare.

Men - även om det tre-åriga projektet var en framgång skedde samtidigt, under projekttiden, några av Göteborgs brutalaste våldsdåd i Biskopsgården.

– När killarna valdes ut var det dessa åtta som var på väldigt fel väg. När de var inne i projektet kom det fram andra personer och gjorde de olika sakerna, svarar Aliyare.

Man kan säga att det gått bra för de åtta i projektet men inte för stadsdelen?

– Så är det. Men så länge storebröderna inte är med händer inget, säger Aliyare.

Storebröderna?

– Ja, kommunen alltså. Vi har inget stöd från kommunen som inte tror att vi är kapabla. Men vi är de som är här 24 timmar och vet vad som händer i området. Men föreningen kan inte ensam axla ett hur stort samhällsansvar som helst.

Neutrala ungdomsföreningen skulle vilja starta ett projekt Hoppets Allians 2. De ser det som en akut fråga, inte minst mot bakgrund av att det nu finns en "jättestor grupp tonåringar som polisen och vi är oroliga för".

Aliyare Gaani säger att det rör sig om en grupp 12- till 17-åringar. Alla pojkar.

ANNONS

– Det är bara män som förstör världen! Vi män har en sak gemensam, det är förstörelse. Världen är delad i en fredsgrupp och en förstörelsegrupp, säger Aliyare.

Skräcken är att tonårsgruppen som nu uppges mest bara driva omkring i Biskopsgården ska utvecklas i liknande riktning som de åtta unga män som sitter häktade misstänkta för inblandning i morden på Vår Krog & Bar.

Kommunpolisen Daniel Neck säger att det finns en befogad oro för att tonårsgruppen skall "hamna i samma grupp som andra killar på samma gata". Enligt Neck rör det sig om 10 till 15 killar, de flesta mellan 16 och 18 år gamla.

– Jag vet att stadsdelen jobbar med dem, enskilt och i grupp, och handlare har gett några av dem praktikplatser. Det görs mycket men vi är inte hemma än, säger Neck, som nämner Neutral ungdom som en positiv kraft i sammanhanget.

Föreningens båda grundare ville egentligen bara spela fotboll men för att det skulle bli av, var det tvungna att bilda en förening, förklarar Abdiaziz.

Namnet valde de för att föreningen skulle vara öppen för alla. Det är den fortfarande även om Neutrala ungdomsföreningen har kommit att främst ha somalier som medlemmar.

ANNONS

– Vi som grundade den är somalier och nu är somalier den största invandrargruppen i norra Biskopsgården, så det är kanske inte så konstigt, säger Aliyare Gaani.

När Vår Krog & Bar-rättegången inleds i morgon för att pågå i drygt två månader, kommer stadsdelens sår att hållas upprivna under lång tid.

– Uppmärksamheten gör ont. Ungdomar, föräldrar, alla pratar om det. Nästan hela stadsdelen är i sorg, från början till slut, på bägge sidor, säger Aliyare.

Han skyller inte på ungdomarna. Ansvaret för att ungdomar blir kriminella ligger hos föräldrar och kommunen, anser han.

Aliyare känner alla de häktade männen, utom den äldste, 28-åringen, som inte kommer från Biskopsgården.

– Jag vet att flera av deras föräldrar har kämpat mycket hårt, säger Aliyare som själv har en son som är född -95, och har särskilt starka minnen av en de mordhäktade som är född samma år:

– Han var så snäll när han var liten; respektfull och ödmjuk. Jag kommer aldrig glömma honom när han var i åtta-nio-årsåldern. Han lyssnade alltid på sin mamma.

Gängkrigets orsaker är svårförståeliga. I grunden anses det handla om makten över knarkhandeln men har sedan överlagrats med hämndattacker.

Den 25-årige man som mördades på Vår Krog & Bar, en ledande medlem i södra Biskopsgårdsfalangen, var uppvuxen i norra Biskopsgården där hans föräldrar bodde.

ANNONS

Dagen efter mordet höll hans familj en sorgesamling, i Neutrala ungdomsföreningens lokal.

– Hans föräldrar känner oss och bad att få låna vår lokal, förklarar Aliyare.

Han säger som många andra: deltagarna i konflikten har från början alla varit kompisar.

– Det är som ett fotbollslag där någon inte längre platsar, då byter han kanske lag. De kriminella är jätteduktiga på att värva folk till sitt lag.

Neutrala fick sin nuvarande lokal på Godvädersgatan 2009. Under senare år har det flera gånger varit skottlossning kring lokalen och boende i kvarteret har krävt att föreningen flyttar. Så var det efter skjutningen i oktober i fjol då åtminstone 15 skott avlossades varav ett gick in i föreningens kontorsrum.

Aliyare Gaani anser att föreningen orättvist kopplats ihop med skjutningarna, i alla fallen utom ett. Det gäller skjutningen i oktober -13 då måltavlan var en 31-årig man som var anställd i Hoppets Allians.

– Vi misstänkte att han hade en fot kvar i kriminaliteten och sade upp honom. Han flyttade härifrån, vart vet jag inte, säger Aliyare.

Neutral ungdom hoppas kunna fortsätta arbeta mot sociala problem. Aliyare Gaani säger dock att han slutat prata om integration: Det är ändå ingen som lyssnar.

ANNONS

För honom finns det en dominerande orsak till kriminaliteten bland ungdomar i norra Biskopsgården: trångboddheten. Alla barn med problem som han möter bor trångt. Om kollegan Abdiaziz' invändning att en fungerande skola är lika avgörande, säger Aliyare:

– Även om barnen går i en bra skola, så hjälper det inte om det inte finns lugn och ro i hemmet för att göra läxor. Det som händer är att den unge drivs ut på gatan. Och där fångas de upp av de kriminella.

Ett konkret arbete handlar om att bygga det vardagsrum många av barnen i norra Biskopsgården saknar. Det ska byggas vid Svarte Mosse i form av en 500 kvadratmeter stor byggnad med samlingslokal, läshörna, lektionssal och kafé. Bygget ska ske i samarbete med Röda Korset.

– Varför vi ska bygga just här? Grunden är det här, säger Aliyaare och langar fram ett foto på ett madrassfyllt vardagsrum från en tvåa i Biskopsgården där tolv personer bor.

Lika länge som Aliyare Gaani drivit Neutrala ungdomsföreningen i Norra Biskopsgården har han arbetat som huschef hos Gårdstensbostäder där en massiv upprustning skett under tiden.

– Därför vet jag att man kan ändra på ett område om man satsar. Men Gårdsten och Biskopsgården är som natt och dag.

ANNONS

Jahja Zeqiraj (S), ordförande för SDN Västra Hisingen tycker inte parallellen med Gårdsten håller.

– Du kan inte jämföra God- och Dimvädersgatan med Gårdsten, där underhållet var riktigt beklämmande eftersatt. Det är bara Klarvädersgatans två gårdar som är jämförbara, och där har Bostadsbolaget nyligen tagit över och skall rusta upp.

Zeqiraj påpekar att Neutrala får föreningsbidrag från stadsdelen.

– Sedan vi för några år sedan hade en konflikt med enskilda medlemmar i föreningen har vi haft en dialog. Självklart är Neutrala en del av lösningen på problemen i stadsdelen, säger Jahja Zeqiraj.

Västra Hisingens socialchef Lena Säljö var med på mötena med Neutrala där satsningar för ungdomar var uppe. Hon har en annan bild av mötena än Neutralas representanter:

– Föreningen ville att vi skulle ge ungdomarna fasta jobb. Vi såg att ungdomarna, på grund av bland annat bristande skolgång, avsaknad av arbetslivserfarenhet samt missbruk, inte skulle klara fasta jobb. Då sa föreningen till ungdomarna att vi var svikare, säger Säljö, som tillägger att deltagarna på jobbcentret Äpplet har tillgång till socialtjänstens "hela palett" av insatser.

ANNONS