Två anhölls på lördagen

ANNONS
|

I lördags morse grep tungt beväpnad polis ett antal personer på olika adresser i Göteborgsområdet. De var anhållna i sin frånvaro av förundersökningsledaren, chefsåklagare Thomas Lindstrand vid åklagarkammaren för säkerhetsmål i Stockholm.

Vid 15.30-tiden i går eftermiddag beslutade han att anhålla två av dem. Övriga frihetsberövade släpptes men är fortsatt misstänkta.

–De är inte avförda ur utredningen, säger presstalesmannen Björ Blixter.

Polisen vill inte säga hur många personer det handlar om, men enligt TV4 nyheterna är det fyra personer varav tre greps på adresser i Angered. Polismästare Carina Persson, chef för den speciella kommenderingen, berättar ingenting om antalet gripna, deras ålder eller bakgrund. Detta för att åklagaren vill hålla uppgifterna hemliga.

ANNONS

–De är gripna i Göteborgsområdet. Om de sedan bor här stadigvarande, det vet jag faktiskt inte, säger hon.

Bombhoten mot centrala Göteborg blev kända för polisen i början av veckan. Carina Persson uppgav i fredags att det inte hade kopplingar till några terrorister eller terroristorganisationer.

–Det är inte från en grupp som vi känner till eller tidigare hört talas om. Det är inte heller en specifik person, sa hon till GP.

Inga kopplingar till terroristrättegången

Men nu är det alltså trots allt ett terroristmål.

–För tillfället ser vi det som en isolerad händelse, säger Björ Blixter.

Den ska, exempelvis, inte ha koppling till rättegången mot två unga män som är åtalade för stämpling till terroristbrott i Somalia och samröre med den terroriststämplade organisationen al-Shabaab.

Polisen dementerar uppgifter i media om att en lastbil skulle sprängas. Men uppenbarligen finns fortfarande ett stort mått av osäkerhet både vad gäller hotet och vilka som kan vara inblandade.

Inga fler gripanden är planerade, men det kan inte uteslutas, enligt Björ Blixter.

Den polisiära närvaron i centrum var påtaglig även efter gripandena i går. Det hette att hotet inte är avvärjt. Även i dag kommer polisen att ha skärpt bevakning.

–Vi lovade göteborgarna i fredags att skapa trygghet och säkerhet genom en mycket synlig polis, det har vi levt upp till. Vi kommer att ha bra tillsyn i centrum även under söndagen, säger Björ Blixter.

ANNONS

Famlade inte i mörker

Polisledningen vidtog i fredags den extraordinära åtgärden att gå ut och berätta om ett förestående bombhot, trots att det beskrevs som knapphändigt och vagt.

–Att inte ha vare sig tid, plats eller person gör inte vårt arbete lättare, uppgav polismästare Carina Persson för GP.

Men man famlade inte i mörker. Det visar den samordande polisinsatsen i går morse. De misstänkta var lokaliserade och satta under bevakning.

Säkerhetspolisen spelar en viktig roll i utredningen och bistår Polismyndigheten i Västra Götaland.

–Förundersökningen i denna typ av brott kan efter särskilt beslut flyttas över till Säpo. Det har inte skett. Detta är alltså fortfarande vår utredning, betonar polismästare Carina Persson.

När Säpo tidigare i månaden höjde hotnivån gällande terrorism riktad mot Sverige, hette det:

”Den förändrade hotnivån i Sverige baseras på underrättelseinformation om förändrad aktivitet inom vissa miljöer i Sverige, aktiviteter som bedöms vara riktade mot Sverige. Informationen är sekretessbelagd. Vi kan därför inte närmare beskriva informationen eller redogöra detaljerat för bedömningen.”

GP frågar Säpo:s pressekreterare Patrik Peter om det finns något samband med det som nu sker:

–Det kan jag inte säga någonting om, svarar han. Vi jobbar intensivt för att få en ännu bättre uppfattning om detta. För närvarande bedömer vi att gripandet i Göteborg inte påverkar hotnivån när det gäller terrorism riktad mot Sverige.

ANNONS

Han vill inte säga om de gripna är kända av Säpo sedan tidigare. Chefsåklagare Thomas Lindstrand gick inte att nå för en kommentar i går.

Så säger lagen

Så här förklarar lagtexten vad ett terroristbrott är:

”För terroristbrott döms den som begår (vissa gärningar) om gärningen allvarligt kan skada en stat eller en mellanstatlig organisation och avsikten med gärningen är att:

  1. 1. injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller en befolkningsgrupp,
  2. 2. otillbörligen tvinga offentliga organ eller en mellanstatlig organisation att vidta eller att avstå från att vidta en åtgärd, eller
  3. 3. allvarligt destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer i en stat eller i en mellanstatlig organisation.”

Många olika gärningar

Bland de gärningar som räknas upp som terroristbrott finns bland annat mord, dråp, grov misshandel, människorov, grov skadegörelse, mordbrand, allmänfarlig ödeläggelse, kapning och sjö- eller luftfartssabotage, flygplatssabotage, spridande av gift eller smitta, olovlig befattning med kemiska vapen, uppsåtligt vapenbrott, uppsåtligt brott enligt lagen om krigsmateriel, smuggling och grov smuggling om brottet avser vissa varor.

Ändrad hotbild mot Sverige

Den 1 oktober gick Säpo ut i en kommuniké om att Säpochefen Anders Danielsson hade ”beslutat att höja hot- nivån ett steg när det gäller terrorism riktad mot Sverige”.

Nivån höjdes från ”lågt” till ”förhöjt”. Vad det egentligen handlade om ville man inte säga.

Femgradig hotskala

Säpo har en femgradig skala för hotnivån mot Sverige: 1. Inget hot 2. Lågt hot 3. Förhöjt hot 4. Högt hot 5. Mycket högt hot

ANNONS