Turnerande ölfest till Göteborg: "Blir fantastiskt"

Nästa vecka förvandlas Röda Sten i Göteborg till en tysk folkfest där över tusen ölälskare kan samlas för att skåla, äta och dansa. – Lederhosen, dirndls och enliterskannor fyllda med öl, det blir fantastiskt, säger Camilla Weinkouff, bokningsmanager för den turnerande ölfesten. Samtidigt har intresset för öl i Göteborg vuxit enormt de senaste åren, vilket har bidragit till allt fler ölevents.

ANNONS
|

Under de senaste åren har intresset för öl ökat markant bland svenskarna. Allt fler pubar har poppat upp och det finns mikrobryggerier som aldrig förr. Samtidigt har marknaden för mässor och events om och med öl vuxit allt mer.

På öl- och vinmässan som hölls i mars tidigare i år harintresset för öl ökat så pass mycket att det är öldelen som nu drar flest besökare. Enligt arrangörer beror detpå att den stora manliga övervikten har med tradition att göra.

– Män dricker öl och starksprit medan kvinnor jobbar mer med vin. Men vi ser en ökning av kvinnor, framför allt yngre, vilket vi tycker är jättekul. Det är många som är intresserade av craft beer, säger Stanley Wong.

ANNONS

Festen, som kommer att hållas utanför Röda Sten nästa vecka, kommer enligt arrangörerna att förvandlastill"en hel tysk alp-by med hyddor, mat och dryck" med plats för 1200 personer.

Mer familjevänligt

– På dagen är det mer familjevänligt, som en tysk biergarten medmat, souvenirer och försäljning av traditionella bayerska kläder. På kvällarna kommer vi ha en dj i det stora tältet, då blir det mer av en Oktoberfestkänsla där man kan dansa och skåla tillsammans, säger Camilla Weinkouff.

Hon har precis kommit från Jönköping där ett liknande eventhar hållits och är full av intryck.

– Det var jättemycket folk. Jag fick till och med rycka in som servitris. Manfick nästan dansa runt alla med fullastade ölbrickor för att ta sig fram. Men stämningen var fantastisk. Vi hoppas på samma succé här, säger hon.

Oktoberfest blir allt populärare

Men det är inte första gången Oktoberfest hålls i Göteborg. Tidigare i höstas hölls oktoberfest på Heden i centrala Göteborg - i augusti månad. Festen lockade tusentals som var sugna på lager och typisk tysk-österrikisk mat.

En av de som var på plats, och klädd i traditionell lederhosen, var Simon Lindfors från Kungsbacka.

– Jag köpte kläderna i München förra året och skulle gärna åka dit i höst igen, sa Simon Lindfors då till GP och visade upp allt han hadepå sig för kvällen:Lederhosen, som är korta hängslebyxor av skinn, den rödvita skjortan, de grova sockarna, de bruna skorna, och så överst,det som manpå långt håll ser allra först- den höga, spetsiga, gråfilthatten.

ANNONS

Öl från Bayern

Ölet som ska serveras under Oktoberfest på Röda Stenuppges vara bryggt i Bayern. Besökare kan välja mellanlager, veteöl ochen mörkare ölsort som beskrivs som något starkare. På matsedeln finnsbland annat bratwurst, schnitzel och kringlor.

– Men det bästa av allt kommer bli stämningen. Våra besökare blir alltid nöjda, säger hon.

FAKTA

Oktoberfest är en traditionell tysk ölfestival, som hålls under sexton dagari slutet av september och början av oktober München i delstaten Bayern. Öl serveras i enliterskannor och många, både personal och besökare, har på sig traditionella lederhosen och dirndls.

ANNONS