Milos Prangasevic förlorade kusiner i branden.
Milos Prangasevic förlorade kusiner i branden.

Tårfylld premiär av filmen om Backabranden

ANNONS
|

Det var stundtals mycket känslosamt på Bio Roy när dokumentären Hat och försoning visades för första gången under söndagen.

Filmen skildrar Backabranden från 1998 och flera av personerna som överlevde. Redan under filmens första minuter hördes snyftningar bland publiken i den nedsläckta biosalongen.

- Det här betyder mycket för mig. Den här månaden är alltid en påminnelse om vad som hände. Jag har förlorat så många och gått på begravningar till förbannelse, säger Milos Prangasevic som förlorade kusiner i branden och tillägger.

- Man brukar säga att tiden läker alla sår, men det stämmer inte. Såren läker men lämnar också svåra ärr.

ANNONS

Se också:Återblick: Backabranden

Han var långt ifrån den enda med kopplingar till offren. De flesta GP talade med på premiärvisningen hade koppling till någon som antingen dött eller överlevt i branden. Bland dem fanns barnläkaren Henry Ascher som var en av de inbjudna gästerna.

- De flesta i Göteborg har någon form av koppling till det som hände då. Det kan vara ett minne av vad man gjorde just den dagen eller att man känner någon som drabbats. Själv har jag en nära vän som förlorade sin dotter, berättar Henry Ascher.

För dokumentärskaparen Bo Harringer har det varit en jobbig film att göra. Stora delar av dokumentären är baserade på videomaterial och intervjuer som filmades redan 1998. Redan i filmens inledning intervjuas en ung mjukiskille i grå ulltröja om vad som hände.

Det är den då 15-åriga Nebil, en av personerna som var med och arrangerade diskoteket den där kvällen 1998. När filmen hoppar fram i tiden sitter en betydligt hårdare Nebil framför kameran och berättar om samma händelse, 15 år senare.

I filmen skildras hur Backabranden präglat Nebil. Hur han blev oskyldigt anklagad för sina 63 vänners död, hur han tappade fotfästet och så småningom blev en del av gängkrigen i Göteborg. Dokumentärfilmen berättar även om Shirin som förlorade två systrar och Danijel som blev svårt brännskadad.

ANNONS

För filmskaparen Bo Harringer och hans två medregissörer Enver Ramirez och Iman Bayat, har det varit viktigt att inte bara berätta om vad som hände 1998 utan även spegla avtrycken Backabränden gjort i dagens Göteborg.

Harringer berättar att filmen, precis som filmtiteln Hat och försoning antyder, handlar om den ilska många känt mot de fyra gärningsmännen. Och den kamp som handlar om att försonas med det som hänt och försöka gå vidare med sitt liv.

- Det här är en tragisk men också viktig del av Göteborgs historia. Det är en händelse som präglat Göteborg på fler sätt än många tror, säger Bo Harringer.

Fotnot: Filmen visas på Bio Roy onsdag 14/10 kl 18.00, lördag 24/10 kl 15.30 samt i SVT på årsdagen av branden den 29 oktober.

ANNONS