Systembolaget stoppar Fanny Josefsson Waller vin med hänvisning till att etiketten inte anses måttlig. Fanny och en av hennes kunder har nu överklagat beslutet eftersom de menar att Systembolaget tar beslut som ibland kan te sig diskriminerande och tycker att tillsynsmyndigheten Konsumentverket borde hantera frågan.  "Inte tillåta Systembolaget att godtyckligt fria eller fälla produkter efter egen förmåga, vilket de saknar lagstöd för"
Systembolaget stoppar Fanny Josefsson Waller vin med hänvisning till att etiketten inte anses måttlig. Fanny och en av hennes kunder har nu överklagat beslutet eftersom de menar att Systembolaget tar beslut som ibland kan te sig diskriminerande och tycker att tillsynsmyndigheten Konsumentverket borde hantera frågan. "Inte tillåta Systembolaget att godtyckligt fria eller fälla produkter efter egen förmåga, vilket de saknar lagstöd för" Bild: Privat

Systembolaget stoppar hennes vin – etiketten inte måttlig

Utomlands går det fint men inte i Sverige. Etiketten på vinflaskan föreställer nämligen en serietidningskaraktär som var våldsam på 70-talet och därför stoppas den på Systembolaget.
– Motsägelsefullt – det finns grövre etiketter i deras eget sortiment, säger vinimportören Fanny Josefsson Waller från Göteborg.

ANNONS
|

Fanny Josefsson Waller arbetar bland annat som vinimportör och har nyligen också börjat erbjuda vin via privatimporten på Systembolaget. Men när en kund ville ha en flaska av Sonja 2016 från vinmakaren Christian Tschida, så stötte de på patrull. Vinet säljs i flera andra länder och Fanny har även sålt det till vissa svenska restauranger, men här blev det nej på grund av flaskans etikett.

Etiketten är en målning av en österrikisk konstnär som tolkat serietidningskaraktären Red Sonja från 70-talet.
Etiketten är en målning av en österrikisk konstnär som tolkat serietidningskaraktären Red Sonja från 70-talet. Bild: Privat

– Den föreställer en seriefigur från 70-talet, Red Sonja. Det är ingen originalteckning utan föreställer en målning av en österrikisk konstnär vars verk finns på ett galleri i Wien, säger Fanny Josefsson Waller.

ANNONS

Förvånade dem båda

Systembolagets märkningssupport gjorde avslag på etiketten med hänvisning till att Sonja var en mycket våldsam karaktär från 70-talets serie-värld. "Det gör att den inte är måttfull och inte lämplig på en alkoholhaltig dryck" skriver Systembolaget.

Beslutet förvånade både Fanny och hennes kund då de menar att det finns produkter med grövre etiketter – öl med yxor och demoner på till exempel – i det befintliga sortimentet hos Systembolaget. Kunden började då titta på liknande ärende hos Systembolaget och fann deras agerande motsägelsefullt i fallet Sonja.

– I andra fall har man hänvisat till att om en produkt är godkänd i andra EU-länder borde den också gå att sälja här. Samtidigt har det rått viss förvirring huruvida detta gäller även privatimporten och inte bara Systembolagets fasta sortiment, säger Fanny.

"Tanken har slagit mig"

Ärendet har nu överklagats. Kärnan i denna sak är att Systembolaget tar beslut som ibland kan te sig diskriminerande, menar Fanny, som tycker att tillsynsmyndigheten Konsumentverket borde hantera frågan. "Inte tillåta Systembolaget att godtyckligt fria eller fälla produkter efter egen förmåga, vilket de saknar lagstöd för" skriver hon i överklagan.

Kan det vara så att de tycker kvinnan är för lättklädd?

– Tanken har slagit mig, men samtidigt har det har inte nämnts under hela den här processen.

ANNONS

Fanny har överklagat ärendet till Alkoholsortimentsnämnden, som nyss meddelat att de inte kan pröva ärendet eftersom produkten inte ingår i Systembolagets sortiment.

– Detta leder ju kort sagt till att jag som importör hamnar i en väldigt konstig situation där jag inte får leverera en produkt och systemet som är till för att jag rättsligt ska kunna få Systembolagets beslut prövat är satt ur spel, säger Fanny.

"Känd för att vara våldsam"

Systembolagets pressekreterare Karin Husberg säger via mejl att de följer alkohollagens krav på marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Enligt lagen ska marknadsföring av alkoholhaltiga drycker iaktta ”särskild måttfullhet”, vilket även gäller vid privatimport.

– Red Sonja är en seriekaraktär som är känd för att vara våldsam och bilden har dessutom en sexuell anspelning. Vi bedömer därför att den inte uppfyller kravet på särskild måttfullhet, säger Karin Husberg.

Att det är Systembolaget som gör dessa bedömningar beror på att Konsumentverket lämnat över ansvaret till dem, enligt Elina Yli-Torvi, som är pressansvarig vid Systembolaget.

– Det finns inget godtycklighet i det utan vi utgår från tydliga riktlinjer från Konsumentverket om vad som är tillåtet. Känner man sig diskriminerad bör man vända sig till Alkoholgranskningsmannen.

Är sällsynt enligt bolaget

Det förekommer att Systembolagets bedömningar överklagas likt fallet Red Sonja, men det är sällsynt, enligt Yli-Torvi.

ANNONS

– I majoriteten av ärendena som kommer till oss sker det någon form av justering på etiketten i dialog med producenten.

ANNONS