Jonas Ransgård (M) äter smågodis ur en burk, David Lega (KD) i talarstolen.
Jonas Ransgård (M) äter smågodis ur en burk, David Lega (KD) i talarstolen. Bild: FRIDA WINTER EXPONERA

Svagt stöd för alliansen – trots S-kris i Göteborg

S-krisen och Demokraternas starka stöd består, visar GP/Sifos senaste lokala mätning. Samtidigt tycks det allt mer osannolikt att alliansen på egen hand skulle kunna ta över makten i Göteborg efter valet.
– Det går ganska uselt för alliansen, de har inte mycket att jubla över, säger GP:s valexpert Jonas Hinnfors.

ANNONS
|

I GP/Sifos lokala väljarbarometer är ställningarna desamma som tidigare månad, eftersom inga förändringar går att statistiskt säkerställa.

Det innebär att läget fortfarande är svårt för Socialdemokraterna som är nere på mycket låga nivåer jämfört med förra valet.

LÄS MER:Så skulle det bli om alliansen och Demokraterna tog över

Stödet för partiet i dag är nere på 14,7 procent.

Det ligger i linje med nivån i samtliga tre senaste mätningar.

– En mätning är en mätning, men efter tre mätningar går det faktiskt att börja tala om en kollaps. Förra valet uppfattades som en katastrof (22,39 procent, redaktionens anmärkning) så vad ska man kalla det här?, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

ANNONS

Vänsterpartiet ligger på 12,5 procent, medan Miljöpartiet får 5,3 procent av stödet.

Trots Socialdemokraternas svåra situation är det rödgröna blocket, med stöd från FI, som ligger på fyra procent, fortfarande det största.

Moderaterna har inte mycket att jubla över

Moderaterna är största parti med 18,8 procent av stödet, och tredje mätningen i rad bekräftar att Centerpartiet kan vara på väg att ta plats i fullmäktige med ett stöd på 4,8 procent.

Men det är inte tillräckligt för att alliansen ska kunna ta makten efter valet, och särskilt inte med tanke på att läget ser kärvt ut för Kristdemokraterna som mäter ett stöd på 1,8 procent.

– Det är väldigt svaga siffror, särskilt om man tänker på att det finns ett styre som det finns missnöje mot, ett ledande parti som har så svagt stöd. Det går ganska uselt för alliansen, de har inte mycket att jubla över, säger Jonas Hinnfors.

Inte heller lyckas de tre Västlänksmotståndarna i Sverigedemokraterna, Vägvalet och Demokraterna utgöra någon majoritet i mätningen.

Demokraterna fortsatt starka

Trots det får Demokraterna ett stöd på 18,3 procent, en nivå som ligger på nivå med Moderaterna. Men förändringen ligger inom felmarginalen och är därmed inte statistiskt säkerställd.

Mätningen utgör dock ett kvitto på att uppstickarpartiet blir att räkna med i valrörelsen och utgör en konkurrent för stadens traditionellt största partier: Socialdemokraterna och Moderaterna.

ANNONS

– De har granskats och har presenterat förslag. Mätningen visar nu att deras stöd inte bara var en tillfällig företeelse, säger Jonas Hinnfors.

Varken de rödgröna, alliansen, eller de tre Västlänksmotståndarna i Sverigedemokraterna, Vägvalet och Demokraterna är i dagsläget närheten av att utgöra en stark majoritet.

Ställningarna skulle i sin tur kunna innebära att den politiska kartan i Göteborg ritas om efter valet, menar Jonas Hinnfors.

– Man kan se olika scenarier. Ett är att Demokraterna får stort inflytande efter valet. Ett annat är de gamla alternativen drivs i famnen på varandra. Inget utav dem är okomplicerat, säger han.

FAKTA: GP/Sifos lokala väljarbarometer

Väljarbarometern är gjord i en slumpmässigt utvald webbpanel. Den innefattar intervjuer med 1208 röstberättigade invånare i Göteborgs stad.

De tillfrågades åldrar sträcker sig mellan 18 och 79 år.

19,2 procent av de tillfrågade uppgav att de var osäkra på vilket parti de ska rösta på.

Undersökningen är gjord mellan 6 april och 14 juni i år.

Ingen förändring är statistiskt säkerställd gentemot tidigare mätning.

ANNONS