SU-brev oroar cancersjuka

Ett brev från SU skapar oro bland cancerpatienter: En omorganisation ska ha inneburit att flera läkare slutat och återbesök fått skjutas fram. Men verksamhetschefen säger att formuleringen i brevet är missledande. Nu stoppas utskicket.

ANNONS
|

Patienter med gynekologisk cancer som väntar på tid för återbesök, efter att ha genomgått behandling, har i dagarna fått brev från Sahlgrenska universitetssjukhuset: Läkarbesöket skjuts upp på grund omorganisation. Flera läkare kommer att sluta inom kort. Sjukhuset kommer att höra av sig om en ny tid, heter det i brevet, som endast är undertecknat av onkologmottagningen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Men brevet är olyckligt formulerat och ska omgående stoppas och skrivas om. Det säger verksamhetschefen vid onkologen på SU, Marie Lindh, efter att GP kontaktat sjukhuset.

– Det här är inte bra gjort, säger Marie Lindh. Jag förstår om patienter blir oroliga. Det låter som om det vore en stor omorganisation, men det stämmer inte. Två gynekologonkologer har valt att lämna och därför blir det ett tapp på mottagningen. Vi försöker lösa det på bästa sätt.

ANNONS

En genomgång av patienter som står på väntelistan för återbesök har gjorts för att bedöma vilka som kan dröja lite, säger hon. Men hon kan inte ge något besked om hur lång tid det kan ta innan de får träffa läkare.

Väntar på läkartid

En av de drabbade patienterna säger till GP att hon väntade på att få en tid till sin läkare när hon fick brevet om att besöket var uppskjutet.

– Eftersom jag har fått återfall av min cancer tre gånger är jag naturligtvis orolig. Egentligen ska återbesöken ske var tredje månad första året efter operationen. Men det sista året har det blivit glesare, var fjärde månad, och nu flyttas det fram ytterligare

I brevet från onkologmottagningen skriver de att omorganiseringen kan betyda att hon inte kan få gå till samma läkare som tidigare.

– Bara det är otryggt. De skriver också att man kan ringa en sjuksköterska om man har symtom eller besvär. Jag gjorde det och berättade om mina problem. Svaret blev att de skulle tala med min läkare om att jag eventuellt bör söka hos en annan gynekolog. Menar de att jag ska gå privat då? Eller vad menar de?

Hon berättar om den oro det innebär att ha en cancer som flera gånger kommit tillbaka.

ANNONS

"Behöver få tala med sin läkare"

Återbesöken efter en genomgången behandling är viktiga, inte bara för den rent medicinska kontrollen, utan även för att kunna känna sig trygg och orka med processen att tillfriskna.

– Jag blir jätteorolig av det här, säger hon. Man behöver få tala med sin läkare om hur man mår och få det utrett om det är ok eller ej.

Marie Lindh på SU säger att hon inte kan gå in på vilken information enskilda patienter fått, men lovar klara ut det med de drabbade som hör av sig till henne. Ett 30-tal patienter ska ha hunnit få brevet, som nu stoppas för att omformuleras.

Fakta: Gynekologisk cancer

  1. Varje år drabbas cirka 2 800 kvinnor i Sverige av gynekologisk cancer, det vill säga äggstockscancer, livmoderkroppscancer och livmoderhalscancer.
  2. Sjukdomarna skiljer sig åt när det gäller symtom, behandling och prognos.
  3. Inom begreppet ryms också några mer sällsynta cancerformer.
  4. Hälften av alla fall av gynekologisk cancer är livmoderkroppscancer.
  5. Äldre kvinnor drabbas främst och före 40 års ålder är livmoderkroppscancer ovanlig.

Fakta: Cancerfonden

ANNONS