Gravstenar i Mölndal.
Gravstenar i Mölndal.

Spökmal härjar i Västsverige

ANNONS
|

GP har fått in åtskilliga läsarrapporter från flera håll i Västsverige om angrepp av häggspinnmalen. Den har slagit till i bland annat Angered, Mölndal, Lerum och Stenungsund. Inte bara träd har lindats in av den spöklika väven utan också lyktstolpar, träd och till och med gravstenar.

- Det blir så ibland om det finns buskar eller träd alldeles intill men är så att säga bara olycksfall i arbetet, säger Magnus Neuendorf, intendent vid Botaniska i Göteborg.

Han har själv noterat en del ansatta träd i både Boråstrakten och Sörmland, men menar att det inte är värre än vanligt i år.

ANNONS

- Det är helt normalt och kommer tillbaka med jämna mellanrum. Ibland kan angreppen återkomma ett par–tre år i följd och sedan blir det uppehåll, säger han.

- För två–tre år sedan var det mycket värre. Då var det några otroliga angrepp i Skaraborgs län.

Häggspinnmalen spinner sitt nät för att skydda larverna mot småfåglar och blir i sitt sista stadium en fjäril med vita vingar och svarta prickar.

Larven är specialiserad på just hägg. Inte sällan äter larverna upp alla löv på de angripna träden, men det finns ingen anledning att oroa sig, enligt Magnus Neuendorf.

- Det ser ju nästan makabert ut ibland. Men såvida trädet inte är skadat innan får det inga andra konsekvenser än att det blir helt avlövat. Det kommer oftast nya blad redan till hösten, berättar Magnus Neuendorf.

ANNONS