Sonen om vården av Britta, 95: "Det är tortyr"

95-åriga Britta fick ligga i en korridor på Sahlgrenskas akut hela dagen – utan minsta information om när hon skulle läggas in på en vårdavdelning. – Jag blir så jävla upprörd så jag vet inte var jag ska ta vägen, säger sonen Dan Fibert.

ANNONS
|

95-åriga Britta har varit sjuk en längre tid. Itorsdags förra veckan befarade en läkare att hon drabbats av lunginflammation och skrev ut antibiotika. Sedan dess har läget bara försämrats och på tisdagen beslutade familjen att ringa en ambulans. –Hon ärjättesvag och mår jättedåligt så vi kände att vi var tvungna att agera, säger sonen Dan Fibert, 64.

Väl framme på Sahlgrenskas akutmottagning lades Britta på en brits i korridoren. Där fick hon ligga i sex timmar. –Det är så man får nypa sig i armen. Att en kvinna på 95 år kommer hit klockan elvapå morgonen och först klockan 17ens fåren säng på akuten. Vi vet fortfarande inte om hon kommer komma in idag. Personalen säger att dethar legat folk här i 48 timmar och väntat på att få en sängplats på en avdelning. Det är så man baxnar, säger Dan.

ANNONS

"Gudskelov är vi anhöriga här"

Han berättar att hans mamma ganska omgående fick träffa en läkare och röntgades eftersom hon var i såpass dåligt skick och hade problem med syresättningen. Men därefter har de inte fått någon information alls. Hon ligger fortfarande kvar i korridoren. – De kan inte ens säga om min mamma på 95 år ska liggai en eller två dagar i en korridor som är som Korsvägen, där folk springer in och ut och fram och tillbaka.Inte en enda gång på fyra timmar har någon frågat min mamma om hon behöver något att dricka eller äta. Gudskelov att anhöriga är här. Det är helt ohållbart, säger Dan.

Han och två syskon turas om att sitta och vaka över Britta i korridoren. – Men tänk på alla stackare som är ensamma här. Som ingen bryr sig om?

"Det är tortyr"

Dan tycker att hans mamma behandlas som ett paket. – Det ligger en kille här tvärs över, han har legat på en brits sedan kvart över sju i morse. Jag sa åt dem att detorterar människor här,det är tortyr! Tänk dig själv att du är 95 år och är orolig under den sista tiden av ditt liv – så ska man bli behandlad som ett jävla paket. – Jag blir så jävla upprörd så jag vet inte var jag ska ta vägen.

ANNONS

Så svarar Sahlgrenska

På Sahlgrenskas presstjänst kan man inte uttala sig kring enskilda fall, men medger att väntetiderna för vårdplatser är långa. –Det är långa väntetider just nu. Men på Sahlgrenskas akut uppger man att det är en strikt medicinsk bedömning som ligger till grund för den ordning som patienterna behandlas, säger man på SU:s presstjänst.

I övrigt vill de inte uttala sig i ärendet.

Efter tio timmar fick Britta slutligen komma till en avdelning, sent på tisdagskvällen.

ANNONS