Snowden hoppas få asyl i Sverige

Han är världens mest kända visselblåsare och har de senaste åren levt gömd i Ryssland. Under lördagen talade han inför 400 journalister i Göteborg.

ANNONS
|

Edward Snowden är en av världens mest jagade män. Sommaren 2013 läckte han dokument som avslöjade den amerikanska underrättelsetjänsten NSA:s hemliga massövervakning och hemma i USA riskerar han att dömas till livstids fängelse. De senaste åren har han därför tillbringat på hemlig ort i Ryssland. I går kunde han dock via videolänk prata om övervakning inför hundratals svenska journalister.

– Bara för att tekniken gör det möjligt betyder det inte att man ska samla in all information om alla människor, säger han till de cirka 400 åhörarna på Föreningen grävande journalisters seminarium.

Det senaste årets terrorattentat i Paris och Bryssel har skapat en debatt om huruvida det borde vara lättare för myndigheter att övervaka privatpersoners telefon- och mejlkommunikation, ett förslag som Edward Snowden är mycket kritisk till.

ANNONS

– Regeringar hänvisar alltid till terrorism för att ge sig själva mer möjligheter att övervaka. Alla förstår att terrorism är ett stort hot, men är det värt att inskränka på många människors privatliv för en typ av brottslighet som är väldigt ovanlig?

Snowden intervjuas av journalisten Carolina Jemsby som arbetat i över ett år för att få till den 45 minuter långa intervjun. I publiken sitter bland annat Petter Ljunggren som är reporter och producent på produktionsbolaget Tredje Statsmakten.

– Det var intressant att lyssna på honom. Jag tror att särskilt journalister ibland måste bli påminda om att det vi gör kan övervakas och spåras.

Petter Ljunggren använder själv några av programmen som Edward Snowden tipsar om för att minimera sina digitala fotspår. Han har också en krypterad hårddisk och är noggrann med att alltid stänga av datorn när han går därifrån. Det började han med i samband med en granskning han gjorde av självmordsbombaren som slog till i Stockholm i december 2010.

– Då fanns det skäl att tro att jag blev övervakad. Jag samarbetade med personer i Irak så för deras skull kändes det viktigt att allting var säkert, säger han.

ANNONS

Carolina Jemsby frågar Edward Snowden om inte myndigheter måste få ägna sig åt massövervakning för att exempelvis kartlägga terrorister. Men Snowden menar att man aldrig kunnat bevisa att den här typen av övervakning kan förebygga terrorattentat.

– Den frågan slog han ifrån sig. Det skulle inte vara helt problemfritt att minska övervakningen men han är lite enögd på det sättet. Det hade varit intressant om han hade kunnat problematisera sina åsikter mer, säger Petter Ljunggren.

När Edward Snowden får en fråga om den svenska underrättelsetjänsten FRA bryts plötsligt samtalet och Carolina Jemsby skämtar om huruvida det verkligen bara var en tillfällighet. När Snowden är tillbaka får han en fråga från publiken hur hans framtid kommer att se ut.

– Jag har sökt asyl i 22 länder men än så länge är det bara Ryssland som sagt ja. Nu hoppas jag att Sverige eller Norge ska lyssna på EU:s uppmaning att bevilja mig skydd, säger han.

Carolina Jemsby avslutar med en förhoppning om att Edward Snowden ska medverka på grävseminariet även nästa år, och då inte via länk.

Fakta: Edward Snowden

Amerikansk visselblåsare som 2013 avslöjade den amerikanska underrättelsetjänsten NSA:s hemliga massövervakning.

Han läckte bland annat information om övervakningsprogrammet Prism som gav NSA och FBI tillgång till information från människor över hela världen via stora Internetföretag som Google och Facebook.

Sedan avslöjandet befinner han sig i Ryssland, som är det enda land som beviljat honom asyl.

2014 tilldelades Edward Snowden priset Right Livelihood Award som delas ut till någon som anses arbeta praktiskt för jordens och dess invånares bästa. Priset kallas ibland "det alternativa Nobelpriset".

I oktober 2015 uppmanade EU-parlamentet samtliga EU-länder att bevilja Edward Snowden skydd som ”försvarare av de mänskliga rättigheterna”

ANNONS