Skolpersonal lyfte upp elev i tröjan – strider mot skollagen

En elev ska ha blivit upplyft i tröjan och kastad in i en vägg av skolpersonal på en skola i Angered. Nu konstaterar skolinspektionen att eleven har blivit utsatt för kränkande behandling och att Göteborgs kommun har brutit mot skollagen.

ANNONS
|

Händelsen utspelade sig under hösten 2016 på en skola i Angered. Eleven skaha sagt "håll käft" till en ur skolpersonalen, efter att personalen tillrättavisade eleven, varpå personalen tog tag i elevens armar. Eleven ska då ha fått panik. Därefter ska personalen ha knuffatelevenmot väggen så att denne slog i huvudet. Detta enligt anmälaren som är elevens vårdnadshavare.

Eleven själv uppger, i samtal med Skolinspektionen, att personalenska ha hållit i elevens överarmar på tröjan ochskakateleven, samt sagt "säg aldrig så till mig igen". Sedan ska personalen ha kastat in eleven i väggen.

En annan elev, som säger sig ha sett händelsen,uppger ettliknande händelseförlopp tillSkolinspektionen.

ANNONS

Personalen förnekar knuffen

Skolpersonalens version av händelsen skiljer sig däremot.Enligt Göteborgs kommun har rektornpratat med personalen som då uppgett att denne togeleven åt sidan för att prata med eleven i lugn och ro. I samband med det ska personalen ha tagit eleven på armen, på det viset denne menar att man gör när man talar med någon. Personalen förnekar knuffen.

Skolinspektionen konstaterar att uppgifterna inte stämmer överens, men enligt myndighetens bedömning är en sak är bevisad - att personalen har tagit tag i elevens tröjaoch lyft eleven upp i luften. Enligt Skolinspektionen ärpersonalens beteende, vid det aktuella tillfället, inteproportionerligt och därmed har eleven utsatts förkränkande behandling somstrider motskollagen.

Händelsen blev anmäld för sent

Förutom detta konstaterar myndigheten ocksåatt rektorn och kommunen inte har utrett händelsen tillräckligt. Bland annat genom att händelsen inte har anmältstill huvudmannen förrän efter att Skolinspektionen blev inkopplad.

Skolinspektionen uppmanarkommunen att vidta åtgärderför att uppfylla skollagens krav vad gäller skyldigheten att motverka kränkande behandling.

GP har försökt nå skolans rektor men denne uppges ha semester under veckan.

ANNONS