Skolor avböjer gratis simundervisning

Alla skolor i Göteborg erbjuds gratis simundervisning för elever i förskoleklass och årskurs två. Ändå har bara en tredjedel nappat. Få tider, personalbrist och transport till simhallen är några orsaker.

ANNONS
|

Alla barn ska få samma möjlighet att lära sig att simma. Det är grundtanken bakom Simlyftet, Göteborgs stads satsning på gratis simundervisning för alla elever i förskolan och årskurs två. Under hösten har skolorna för första gången haft chansen att anmäla sig, men trots att det är gratis har långt ifrån alla nappat. Bara omkring en tredjedel har utnyttjat simskolan. Ytterligare 50 skolor har anmält sitt intresse men har inte startat verksamheten än. Drygt 60 skolor har inte anmält sig alls.

– Målet är att alla ska vara med. För att nå dit behöver vi samla in synpunkter från både de skolor som varit med och de som ännu inte deltagit, säger Anders Höglund, chef för enheten simundervisning vid Idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborgs Stad.

ANNONS

Skiljer sig stortmellan stadsdelar

Som det ser ut nu beror elevernas möjligheter till att få simlektioner på vilken skola de går på, och i vissa stadsdelar är chansen större än andra. På norra Hisingen har hälften av skolorna startat med Simlyftet, medan endast 15 procent har gjort det i västra Göteborg.

– Vi har varit intresserade av satsningen och inte aktivt tackat nej. Dock har det i vissa fall varit svårt för skolor att få tider och ta sig till de simhallar där simskola erbjudits, säger Ann-Katrin Samuelsson, områdeschef för grundskolan i västra Göteborg.

Där är det 15 skolor av 21 som inte anmält sig till Simlyftet. Om, när och hur mycket simlektioner elever på de skolorna får är det upp till varje enskild skola att bestämma.

– Simkunnighetsprov görs på alla skolor i stadsdelen. De som inte har godtagbara kunskaper får då simundervisning. Jag kan inte svara på när testet görs eller hur skolorna har det med simundervisning, säger Ann-Katrin Samuelsson.

"Full förståelse för att de prioriterar något annat"

I stadsdelen Majorna-Linné har hälften av skolorna inte anmält sig till Simlyftet, och en del av dem har ingen simundervisning för elever i förskoleklass och årskurs två, enligt Jonas Fransson, skolchef för Majorna-Linné.

– Det är rektorer som prioriterar och jag har full förståelse för att de prioriterar något annat. Simundervisningen är gratis men skolorna måste själva ordna med organiseringen och personal som tar ansvar för elevernas säkerhet, säger Jonas Fransson.

ANNONS

Får eleverna då samma förutsättningar att lära sig simma på skolorna?

–Det är som med allting. Barn har aldrig samma förutsättningar när de kommer till skolan då de får olika mycket hjälphemifrån. Vissa får mer hjälp mer läxor, vissa får privata musiklektioner och så vidare, säger Jonas Fransson.

Skolorna bestämmersimundervisningen

Anders Höglund, på Idrotts- och föreningsförvaltningen, bekräftar problemen med simlyftet.

– Simlyftet erbjuder simlärare och lokal, men sedan är det upp till skolorna att ordna skjutsen till simhallen och personal som följer med. Det är vissa skolor som har haft svårt att ordna allt. Anledningen till att det inte har funnits lediga tider är att simskolan pågår under våren också, och alla kan inte gå samtidigt, säger han.

De skolor som tackat nej kan själva ordna simundervisning och enligt Anders Höglund är det upp till dem att bestämma hur mycket de vill satsa på det.

Blir det fortfarande så att alla elever inte får simundervisning i samma utsträckning?

– Jag kan inte uttala mig om skillnader mellan skolorna när jag inte vet hur skolor som inte deltar arbetar med simning. Finns det skillnader ska vi arbeta för att minska dem. På sikt hoppas jag att alla skolor ska vara med. En väg att gå är att styra så att det blir ett krav för skolorna, säger Anders Höglund.

ANNONS

Fakta: Simlyftet

Från och med hösten 2017 erbjuder Göteborg Stad gratis simundervisning till alla skolor för eleverna i förskoleklass och årskurs två. För elever som går i särskolan gäller erbjudandet för årskurs fyra och sex. Även elever i årskurs fem, sex, åtta och nio som behöver simundervisning för att nå skolans mål kan få det.

Antal skolor som deltar i Simlyftet uppdelat på stadsdelsförvaltningar:

Västra Göteborg: 4 av 26 skolor

Askim/Frölunda/Högsbo: 4 av 16 skolor

Angered: 7 av 20 skolor

Majorna/Linné: 5 av 14 skolor

Lundby: 4 av 11 skolor

Centrum: 7 av 17 skolor

Örgryte/Härlanda: 5 av 12 skolor

Västra Hisingen: 13 av 24 skolor

Östra Göteborg: 9 av 18 skolor

Norra Hisingen: 8 av 16 skolor

ANNONS