"Skammen var ohanterbar"

Som tolvåring utsattes Jonathan för ett sexuellt övergrepp. Det blev början på en rad möten med äldre, våldsamma män. Nu berättar Jonathan om hur det är att använda sex som självskadebeteende.

ANNONS
|

Det började med en chatt på ett internetforum. Jonathan var 12 åroch fick kontakt med en kille som han trodde var i 20-årsåldern. Den äldre killen verkade snäll och omtänksam, och när Jonathan hade studiedag stämde de träff hemma hos honom. Killen visade sig vara en man i 40-50-årsåldern.

– Jag kände att jag var skyldig att släppa in honom, säger Jonathan.

Det sexuella övergrepp som följde pågick i tre och en halv timme. När mannen gick satte sig Jonathan och spelade tv-spel.

– Jag förträngde allt. Reflekterade inte. Sa ingenting till någon.

Två veckor senare kom mannen tillbaka, trots att Jonathan hotat med att ringa polisen.

ANNONS

– Han visste att jag inte vågade, att skammen var för stor. Jag släppte in honom och stängde av. Efteråt ringde han och ställde frågor om mina framtidsplaner, som för att vara snäll. Kompensera för våldtäkten.

Tog kontakt med äldre män

Jonathan säger att han inte förstod att han mådde dåligt av det som hänt. Han fortsatte att gå till skolan, gå hem, spela tv-spel. Men självkänslan och självförtroendet var i botten. Ett halvår efter övergreppen fick Jonathan kontakt med en ny man via internet.

– Ett försök att få en bra erfarenhet, efter de negativa, säger Jonathan.

Så blev det inte. I stället blev Jonathan säker på att övergrepp var vad han förtjänade. Han började söka kontakt med äldre män, som han förstod skulle skada honom. Ju sämre han mådde, desto mer våldsamma var mötena. Vissa män ville återskapa våldtäktsscener.För Jonathan hade sex blivit ett självskadebeteende.

– Det handlar om att försöka reducera ångest, att fylla ett tomrum. När man får mer ångest träffar man fler. Det blir en ond spiral som är svår att ta sig ur, säger han.

"Bekräftelse på att man bara är ett objekt"

Jonathan levde ett dubbelliv, och berättade inte för någon vad han var med om. I åttan fick han kontakt med en man som erbjöd honom betalt för sex. Jonathan sa ja.

ANNONS

– Prostituerade målas upp som samhällets bottenskrap. När man har tryckt ner sig själv länge är det en passande känsla. Det blir som en ultimat bekräftelse på att man bara är ett objekt, en kropp, säger Jonathan.

Sjävlskadebeteendet fortsatte under gymnasiet, och eskalerade efter studenten. Jonathan började få panikattacker, och försökte hantera ångesten genom att träffa flera män varje dag. Så en dag, på spårvagnen, såg han en annons från Mikamottagningen.

– ”Har du skadat dig med sex, har du sålt sex”, stod det, minns Jonathan.

Ville inte leva längre

Han mailade, fick träffa en terapeut, och började för första gången berätta vad han hade varit med om. Det tog tid att förstå att han hade blivit utsatt för övergrepp.

– Om någon skär sig förstår folk att det är ett självskadebeteende. Sex är mer diffust. Men när du söker upp någon som är våldsam, för att du tycker att du förtjänar det... Indirekt säger du ”förstör mig”, säger han.

Jonathan har gått i terapi i nästan två år. När han började bearbeta det han varit med om gick han in i en djup depression. Han minns självmordstankar, hur han varje dag kände att han inte ville leva längre. Men så började det sakta vända.

ANNONS

– Mikamottagningen har varit livsavgörande, säger han.

Hoppas på att kunna ha en kärleksrelation

Jonathan önskar att han hade vågat berätta om övergreppen, och sluppit skulden och skammen han kände. Framför allt hade han velat ha mer kunskap om vad sex är, och att det kan vara ett självskadebeteende. Nu ser han framåt, och hoppas så småningom kunna ha en kärleksrelation.

– Varje gång jag har kommit nära någon i min egen ålder har jag känt mig äcklig. Jag har alltid känt mig kontaminerad av de där männen, säger han.

Terapin har hjälpt Jonathan att förstå sina känslor, och att lära känna sig själv.

– För ett år sedan trodde jag inte att jag skulle vara här idag. Nu kan jag ärligt säga att jag mår bra när någon frågar. Det är otroligt befriande.

Hjälp finns att få

Behöver du hjälp eller har frågor om sex mot ersättning kan du kontakta:

  1. Mikamottagningen: 020 32 73 28
  2. Barnen rätt i samhället: BRIS 116 111
  3. Nationella hjälplinjen: 0771-22 00 60
ANNONS