"Sjuksköterskebristen gör att folk dör"

Gränsen är nådd. Det menar sjuksköterskestudenter som demonstrerade i Göteborg för en bättre vård.
– Det är riktigt illa och har varit alldeles för länge nu, säger sjuksköterskestudenten Simon Fürst.

ANNONS
|

Under de blommande körsbärsträden på Järntorget samlades sjuksköterskestudenter från Göteborgs Universitet på söndagen. Utrustade med plakat – flera med texten R.I.P., "rest in peace", "vila i frid" på – paraderade de genom stan till Gustaf Adolfs torg där de höll en manifestation.

– "Rest in peace" i det här sammanhanget är för att sjuksköterskebristen gör att folk dör, säger Simon Fürst, en av flera talare.

– Det är riktigt illa och har varit alldeles för länge nu. Det finns en gräns på hur långt det kan gå och den är nådd, tycker vi.

Vill ha ingångslön på minst 30 000

I juni är han klar med med sin treåriga utbildning, men jobbar redan på missbruksavdelning på Östra sjukhuset. Han är en av arrangörerna bakom demonstrationen, där deltagarna kräver högre ingångslöner – ett långsiktigt mål om 30 000 kronor, att jämföra med dagens 25 000 på Sahlgrenska, enligt Fürst – bättre löneutveckling samt god och säker arbetsmiljö.

ANNONS

– Relationen till landstinget är lite problematisk för de flesta som är här, säger Fürst.

Bild: Jonas Lindstedt

– Lönen höjs med några hundra kronor per år och det finns inte så mycket du kan göra för att påverka. Det är det folk känner sig mest besvikna över: det spelar ingen roll hur mycket du engagerar dig på din avdelning, det lönar sig aldrig.

Oro hos studenter

Enligt honom är upplevelsen för många nästan tvärtom.

– Om arbetsgivaren ser att en person trivs och vill jobba någonstans ser de det som en chans att hålla lönerna nere. Är man engagerad utnyttjas det emot en, upplever vi.

Fürst vittnar om oro hos flera av sjuksköterskestudenterna.

– Jag gillar ju arbetet, vill jobba med människor och inom vården, jag tycker det är en fantastisk möjlighet att få vara med och påverka människors liv på det sättet. Men det är så svårt, för det går inte att jobba under de här förhållandena. Till slut blir man utbränd och stressen påverkar vårdkvaliteten.

"Inte under 30K", "Inte under 30 000 i ingångslön" var kravet från sjuksköterskedemonstranterna som tågade genom Göteborg på söndagen.
"Inte under 30K", "Inte under 30 000 i ingångslön" var kravet från sjuksköterskedemonstranterna som tågade genom Göteborg på söndagen. Bild: Jonas Lindstedt

Går åt fel håll

Det är långtifrån första gången som vårdpersonal slår larm men utvecklingen går åt fel håll med en ökande sjuksköterskebrist och fler stängda vårdplatser, enligt Fürst.

– Vi vill att arbetsgivaren ska sluta plåstra om utan stoppa blödningen. Har du en stabil arbetsgrupp som jobbar under rimliga förhållanden med vettig lön lönar det sig i längden, det är vi övertygade om. Övertidstimmar och inhyrd personal är en enorm kostnad idag.

ANNONS
ANNONS