Votering begärd, votering begärd, votering begärd....
Votering begärd, votering begärd, votering begärd....

SD förlängde mötet med sju timmar

ANNONS
|

Kommunfullmäktiges möte avslutades strax för 02 natten till fredag. Då hade politikerna sammanlagt avverkat lika många steg som 15 Göteborgsvarv i fullmäktigesalen. Under mötet skulle personval till ett hundratal nämnder och styrelser genomföras. SD begärde votering i nästan alla, vilket innebär sluten omröstning.

För att genomföra dessa val räcker det inte med att trycka på en knapp utan en urna ställs på golvet och var och en av de 81 valda politikerna lägger i sin röstsedel. Många steg blev det, till och med några danssteg frampå småtimmarna. Men besluten blev ändå de förväntade, SD blev utan platser.

Gruppledaren i SD, Lars Hansson, var ändå nöjd med kvällen.

ANNONS

Men blir inte det då ett misslyckande från er sida?

- Nej, det tycker jag inte. Vi har fått respekt från de andra partierna. Visat att vi står på oss

Var dagens aktivitet en indikation på vad som komma skall?

- Nej, vi ska vara sakliga, pålästa och gå upp i de flesta punkterna. Vi är debattvilliga och tycker om det. Så det här känns fantastiskt, säger Lars Hansson.

Mitt i voteringsspringet sa kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) luttrat:

– SD ska inte underskatta de gamla partierna. Vi är bra på att sitta på möten. Jag kan sitta hela natten.

Efter mötet konstaterade hon, som många, att det varit en lång kväll och att hon inte varit med om något liknande tidigare.

- Det har nog ingen.

Vad tycker du om att SD krävde votering?

- De får recensera sig själva och varför de gjorde som de gjorde, sa Anneli Hulthén.

Moderaternas gruppledare Jonas Ransgård tycker att valberedningens förslag tydligt speglar styrkeförhållandena mellan blocken.

- Voteringarna går valberedningens väg. Det visar på att de var väl förberedda.

Jonas Ransgård tolkar SD:s agerande som en markering.

- Men som jag uppfattar som relativt menlös. Hade varit en sak om de drev en fråga hårt men det här handlade om att dra ut på tiden. Det kommer inte bli någon ändring på grund av vad de gjorde.

ANNONS

Både Jonas Ransgård och Anneli Hulthén tyckte det var bra att köra på med mötet. De flesta av ledamöterna i fullmäktige är fritidspolitikern och kan ha svårt att få ledigt från jobbet för ytterligare ett möte på kort varsel.

- Det jag tar med mig från kvällen är två skumtomtar (från julbordet) och en historia att kunna berätta för barnbarnen, sa Jonas Ransgård.

Det är inte bara i Göteborg som politiska möten blir långa och oortodoxa omröstningar sker. Runt om i Sverige skakas politiska församlingar om. I riksdagen bryts praxis, men inte bara där. I region Skåne röstade de rödgröna i veckan med SD för att i nästa omröstning få igenom sin budget. Och rödgröna Alingsås fick en Alliansbudget sedan SD röstat med den.

Under torsdagens möte i kommunfullmäktige i Göteborg startade Sverigedemokraterna med att begära omröstning redan på andra punkten, om justeringspersoner, och fortsatte sedan med att begära votering och därmed sluten omröstning i nästan alla fullmäktiges denna gång många personval.

Valen gällde allt från ledamöter i Emily Wijks stiftelse till de tunga posterna i stadsdels- och facknämnderna. En procedur som sammanlagt förlängde mötet långt in på natten med avbrott för att ledamöterna skulle äta jultallrik.

ANNONS

Valproceduren tog cirka sju timmar istället för det brukliga klubbslaget.

Jan Turvall, lektor och expert på förvaltnings- och kommunalrätt, säger att det verkar uppenbart att SD vill försvåra arbetet i fullmäktige.

– Det politiska arbetet bygger mycket på att man har en samsyn på hur det arbetet bedrivs. När någon inte följer de informella reglerna blir det svårt, säger Jan Turvall.

Han nämner Per Lublin på Öland som i omgångar haft ett lokalt missnöjesparti och under en mandatperiod begärde voteringar i alla ärenden.

– Mötena blev oändligt långa, men han vann aldrig något gehör, konstaterar Jan Turvall.

Jörgen Fogelklou, SD, tyckte under mötet att det är de andra partierna som drar ut på tiden eftersom de inte släpper in SD i nämnder.

Om valen skedde strikt proportionellt skulle SD få platser i de nämnder som har 11 ledamöter, bland andra stadsdelsnämnderna. Genom att de andra partierna har valtekniska samarbeten får de inte dessa platser.

Jonas Ransgård, M, sa att samarbete är ett skydd för mindre partier.

– Skulle alla rösta bara på sina egna gynnas de stora partierna.

Till mötet hade Alliansen nominerat två centerpolitiker till nämnder. Centern fick inga mandat i KF i valet, men får genom valtekniskt samarbete alltså platser i nämnder. Helt enligt kommunallagen.

ANNONS

– Vi har en gemensam budget och vill visa Allianssamarbetet, tyckte Jonas Ransgård.

– Lite tveksamt, menade Anneli Hulthén (S).

Flera SD-ledamöter nämnde just att C får platser men inte SD, som en illustration till det orättvisa i systemet.

Jan Turvall är orolig att det nya politiska läget kommer att driva fram extra val även i kommunerna.

– Det finns risk för att detta drivs in absurdum. Det kostar både ekonomiskt och i den oro som skapas, säger han, och nämner tjänstemän som inte får reda på vilka förutsättningar som gäller för deras arbete.

– Extra val är en extremåtgärd, men risken är att det blir mer eller mindre rutin om det fortsätter så här, säger Jan Turvall.

Är du nöjd med kvällen, Jörgen Fogelklou SD?

– Vi skulle begärt votering om justeringsperson.

ANNONS