Så ofta tänker 97-åringar på döden

ANNONS
|

Madeleine Mellqvist Fässberg är doktorand vid Göteborgs universitet. Hon har studerat 269 göteborgare som alla är 97 år gamla. De har fått svara på frågor om sin hälsa och hur de förhåller sig till döden.

Endast 13 procent ansåg sig ha ganska dålig eller dålig hälsa. En av förklaringarna som lyfts fram är att 97-åringarna ofta inte förväntar sig att vara helt friska. De kanske jämför sig med syskon och vänner som gått bort och tycker att de haft tur.

En fjärdedel av 97-åringarna tänkte på sin egen död mer än en gång per månad.

– Det var förvånansvärt få, säger Madeleine Mellqvist Fässberg.

ANNONS

Studien visade också att 3,8 procent av 97-åringarna hade tankar på att ta sina liv.

Margda Waern är professor och suicidforskare vid Göteborgs universitet.

– Madeleines studie är världsunik. Ingen har undersökt dödstankar och suicidtankar hos riktigt gamla människor tidigare. Samtidigt blir vi allt äldre och gruppen med 97-åringar kommer att bli större i framtiden. Det gör det hela ännu mer intressant, säger hon.

Varje år tar omkring 1400 personer sina liv i Sverige.

För fem år sedan antog regeringen en nollvision mot självmord. På samma sätt som en nollvision mot trafikolyckor med dödlig utgång antogs 1997.

Trafikolyckorna har stadigt minskat sedan dess. Vägar har förbättrats och bilarnas säkerhet likaså. När det gäller självmorden syns dock ingen effekt ännu.

– Det är en fin vision, men det är inte så konstigt att den inte fungerat. Man har ju dragit ner på slutenvårdsplatser och stängt flera psykmottagningar, säger Margda Waern.

Fakta: Självmorden ska minska

Mellan 2000 och 2011 dog i genomsnitt 67 personer om året i suicid i Göteborg. Under samma period dog 11 personer i trafikolyckor i Göteborg.

Göteborgs stad antog nyligen en strategisk plan för att minska antalet självmord.

Fakta: Här kan du söka hjälp

Nästan alla som tar livet av sig är deprimerade. Det är viktigt att veta eftersom depression är ett tillstånd som förändras över tid och som det finns bra behandling mot.

ANNONS

Om man själv eller någon i ens närhet har tankar på självmord ska man söka hjälp. Om du inte vet vart du ska ta vägen, eller om läget är så akut att du omedelbart behöver hjälp är det bästa att vända dig till psykakuten i din stad.

Det finns också flera olika telefonjourer. Många av jourerna har öppet dygnet runt och du som ringer kan vara anonym.

Hit kan du vända dig: Nationella Hjälplinjen, BRIS, Jourhavande medmänniska, Jourhavande kompis, Jourhavande adoptionskompis, Jourhavande präst och Linje59, RFSU:s telefonjour för bi- och homosexuella ungdomar.

ANNONS