Rutinerade namn lämnar Göteborgspolitiken

Efter valet lämnar flera tunga namn kommunfullmäktige. Vissa väljer att söka sig till regionen eller riksdagen, andra gör plats för den yngre generationen.

ANNONS
|

Runt en tredjedel av ledamöterna i kommunfullmäktige lämnar sina poster efter nästa val.

Bland dem finns flera tunga namn med lång erfarenhet inom Göteborgspolitiken.

Cecilia Dalman Eek (S), ett av partiets mest rutinerade namn, är en av dem som inte ställer upp i kommunvalet.

Hon har suttit tre mandatperioder i fullmäktige, och har dessutom bakgrund som riksdagsledamot.

Inför september har hon sitt fokus på regionvalet.

– Jag kom fram till att om jag ska lägga till regionfullmäktige så måste jag välja bort något annat uppdrag, då kunde jag inte stanna kvar i kommunfullmäktige också, säger hon.

ANNONS

I dag är hon vice ordförande i Sahlgrenskas styrelse. Men hon sitter inte i regionfullmäktige, som äger sjukvårdsfrågan.

– Det är en miss att jag sitter i Sahlgrenskas styrelse men inte i regionfullmäktige. Uppdraget i Sahlgrenska är omfattande och sjukvårdspolitiken är en viktig fråga som jag gärna får tid att ägna mig mer åt, säger hon.

LÄS MER:S och M byter ut halva laget

Förklaring saknades

Mats Brodefors (M) är ledamot sedan tre mandatperioder tillbaka, och har tidigare även varit ordförande i Askimsmoderaterna under flera år.

När valberedningen presenterade sitt förslag på kandidater hamnade han så långt ner att han valde att inte ställa upp alls.

– Blir man nedplockad så mycket kan man lika väl stryka sig helt tyckte jag. Det är bättre att inte vara inblandad alls än att hänga kvar som sista reserv, och knappt det egentligen, säger han.

Någon förklaring till nerpetningen har han inte fått.

– Det saknades, men valberedningen brukar vara ganska dålig på det. Det känns ju förstås tråkigt, men det är något som man får acceptera.

Anna Sibinska (MP), är ett av partiets mest erfarna namn i Göteborg.

Denna mandatperiod har hon suttit som ledamot i fullmäktige, men innan dess har hon gjort tre raka mandatperioder i regionfullmäktige.

ANNONS

Inför hösten väljer hon att ställa upp i riksdagsvalet som MP:s förstanamn i Göteborg.

– När våra riksdagsledamöter Valter Mutt och Lise Nordin inte valde att kandidera så tänkte jag att det inte är alltid man får ett sådant tillfälle. Nu fick jag partiets förtroende och jag måste säga att det känns jättespännande inför valet, säger hon.

LÄS MER:Ljungh utanför MP:s lista – av misstag

Stora delar av presidiet lämnar

Även stora delar av kommunfullmäktiges presidium väljer att lämna efter valet.

Lena Malm (S). kommunfullmäktiges ordförande, har tidigare berättat för GP att hon lämnar efter valet:

– Jag känner att två mandatperioder som kommunfullmäktiges ordförande är tillräckligt, sa hon.

Elisabet Rothenberg (M), kommunfullmäktiges 2:e vice ordförande, har suttit i presidiet 13 år och är den politiker som suttit längst i fullmäktige.

– Jag har suttit sedan 1988, det är längre tid än vad en del ledamöter har funnits till, säger hon.

Framöver vill hon i stället kunna lägga mer tid på sin forskning vid Högskolan Kristianstad.

– Vissa inom partiet blev kanske förvånade att jag ska sluta, men nu vill jag prioritera min forskning så mycket jag kan, säger hon.

Piotr Kiszkiel (L), 3:e vice ordförande i kommunfullmäktige, väljer också att inte kandidera.

Han har en lång karriär inom Göteborgspolitiken som sträcker sig 30 år tillbaka, tidigare har även varit ordförande för Folkpartiet i Göteborg.

ANNONS

– Jag har varit med ganska länge och suttit i fullmäktige i flera omgångar, men det är nog dags att lämna över nu. Det finns många duktiga unga som ska fram nu, säger han.

Efter valet öppnar detta för en situation med helt nytt presidium.

– Det är lite problematiskt eftersom man önskar en viss kontinuitet. Presidiet håller i stadens representation, ansvarar för fullmäktiges arbetsordning och leder dess möten bland annat. Vår förhoppning är att överföra den erfarenheten och kunskapen till de nyvalda, säger Elisabet Rothenberg.

ANNONS