Riskkapitalister dominerar djursjukvården

ANNONS
|

Det svenska investmentbolaget Fidelio Capital köpte 2011 tre av landets största djursjukhus, bland dem Västra djursjukhuset i Göteborg. Det blev starten för en snabb och dramatisk utveckling på en privatfinansierad marknad som vuxit med i runda tal tio procent per år sedan 2000.

I dag dominerar två stora aktörer marknaden som uppskattas omsätta drygt tre miljarder kronor: Djursjukhusgruppen och Evidensia. Förutom dem finns mindre men kvalificerade spelare som Blå Stjärnan samt ett stort antal småföretag och enskilda firmor.

Utvecklingen har varit snabb sedan 2011, men enligt veterinärfacket har de farhågor man hade i huvudsak kommit på skam.

- Vi var rädda att det här skulle medföra en lönedumpning, att det skulle bli vattentäta skott mellan de olika konsortierna, så att öppenheten skulle försvinna i den svenska veterinärkåren, men det har vi inte sett, säger Johan Beck-Friis på Sveriges Veterinärförbund.

ANNONS

- Det är inte min uppfattning att de nya konsortierna har ökat prisbilden på något radikalt sätt. På plussidan har vi sett att den administration som sköter djursjukhusen hos de stora ägarna är mycket mer professionell och veterinärerna får pyssla med det de är duktiga på. Och vi har inte sett några uppsägningar av personal heller.

Han erkänner att man på Veterinärförbundet är lite förvånade, att han trott att processen skulle blir ett jobbigt kapitel rent fackligt.

- Men, en riskkapitalsammanslutning vill ju ha pengarna tillbaka inom en begränsad tid, fem till sju år eller så. Vi vet inte hur man förväntar sig att få det, om man skall sälja ut de här stora konsortierna till aktiemarknaden eller till utländska aktörer. Det finns ett osäkerhetsmoment och vi måste bevaka vad som händer.

Evidensias vd Anders Thunberg är övertygad om att företaget kommer att vara kvar i djurvårdsbranschen om tio år. Enligt honom har bolaget en vinstmarginal på mellan 6 och 6,5 procent, vilket han tycker är lite lågt men "okej".

- All vinst återinvesteras i verksamheten.

Men hur länge kan ni låta bli att ta ut vinst?

- Att bygga en stark verksamhet och ett starkt företag har också ett mycket stort värde.

ANNONS

Gabriel Fitzgerald är vd för Fidelio Capital. Han är nöjd med Djursjukhusgruppen.

Vad har ni för tidsperspektiv?

- Det tillkommer enheter i gruppen hela tiden och vi har inte satt något datum för hur länge vi skall äga, vi tycker fortfarande att det här är jättespännande att investera i och vi kommer att fortsätta med det. Vi fortsätter gärna att vara ägare under överskådlig framtid.

Tjänar ni pengar?

- Vi som är ägare tar inte ut några pengar, det överskott verksamheten genererar återinvesterar vi.

Ni låter ganska långsiktiga?

- Vi är egentligen några privatpersoner som investerar i olika branscher. Sen har jag absolut en bakgrund där jag jobbat med riskkapital, men vi investerar våra pengar precis som du skulle kunna göra, eller som tidigare entreprenörer i djursjukvården gjort. Det finns ingen förutbestämd agenda där vi skall göra det här under en viss tid och sedan sälja bolaget.

Johan Beck-Friis på Sveriges Veterinärförbund konstaterar att efterfrågan på veterinärtjänster för sällskapsdjur är hög och ökar varje år.

- Vi får inte så många fler hundar och katter i landet, men kraven på sjukvård för de här djuren ökar. Vi ser djuren som familjemedlemmar mer och mer, och vill ha samma sjukvård för våra djur som för oss själva. Så kraven på tjänster och specialistkunskaper ökar. Det är en marknad på uppgång.

ANNONS

null

Det finns 784 000 hundar och 1 159 000 katter i Sverige. Det motsvarar en ökning av antalet hundar med 8 procent och en minskning av antalet katter med 8 procent jämfört med 2006. Sällskapsdjur som marsvin och burfåglar finns i allt färre svenska hushåll. Allt färre barnhushåll har hund eller katt.

I Västra Götaland och Halland finns i runda tal 100 000 hundar och 206 000 katter.

Närmare 13 procent av landets cirka 4,4 miljoner hushåll har hund.

80 procent av hundarna i Sverige är försäkrade, 36 procent av katterna (Såvitt känt den högsta försäkringsgraden i världen).

Att försäkra en hund kostar olika beroende på vilket försäkringsskydd du väljer. Det varierar grovt sett mellan 1000 och 5000 eller uppåt. För en katt kan det variera mellan 500 och 2 000 kronor/år.

Källa: SCB. Undersökningen gjordes hösten 2012 på uppdrag av Svenska Kennelklubben, Jordbruksverket, Agria Djurförsäkring och Royal Canin.

ANNONS