Regnbågsparaden slutade med festyra

Årets West Pride avslutades under söndagen med en parad nedför Avenyn under en festyra av glädjetjut och applåder. Gårdagens parad lockade 15 000 deltagare vilket är rekordmånga.

ANNONS
|

Besökarna och deltagarna började samlas vid Götaplatsen redan efter lunch och på trappan till Göteborgs stadsbibliotek hängde Ebba Hjelm Hultgren och Therese Hedman. Vädret höll precis rätt temperatur, varken för kallt eller för varmt. Totalt fanns 22 000 åskådare på plats.

– Jag var här första gången förra året och det var väldigt kul, säger Ebba Hjelm Hultgren.

– Här i Sverige är alla lika värda och det är viktigt att visa det för så är det inte i alla länder, tillägger Therese Hedman.

Något som Mahini Rezaeian, vars födelseland är Iran, kan bekräfta.

– Jag har många vänner som är hbtq-personer. I mitt hemland är de tyvärr inte så accepterade. Jag är här för att visa att jag stödjer dem djupt inne i mitt hjärta, säger hon.

ANNONS

För Jonathan Linderoth var det premiär som paradgeneral och slutet på många månaders arbete. Paraddeltagarna stod insorterade i nio olika fållor vid Götaplatsen och samtliga skulle stå redo 14.45 för avgång 15.00. Lite darrigt var det inför starten.

– Det viktigaste är att alla fållorna töms i rätt följd, kommenterade han.

Under sin event-utbildning gjorde han sin praktikplats på West Pride och det är den första paraden han ansvarat för någonsin. När han fick frågan om att axla rollen som paradchef svarade han tveklöst ja.

– Jag var själv på en pridefestival för tio år sedan som fick stor betydelse för mig och då ville jag göra samma sak för andra hbtq-personer, framförallt unga, människor.

Hur påverkade den dig?

– Det här kommer att låta ganska klyschigt, men så här var det: Jag kommer från en liten ort i Skåne och hade då inte träffat andra hbtq-personer. När jag kom upp till festivalen i Stockholm, upptäckte jag att det finns andra som jag och att det är okey att vara som jag är, berättar han.

Något försenat startade paraden under pompa och ståt och besökarna radade upp sig längs Avenyn. Ur högtalarna strömmade låtar som Euphoria med Loreen och Heroes of our time med Måns Zelmerlöw.Valter Strömberg, 4 år, sitter på första parkett på axlarna på pappas kompis och huvudet högt över alla andra.

ANNONS

– Hej alla! ropade han förtjust om och om igen.

Lite längre upp på Avenyn stod Daniel Erba som var på plats tillsammans med sin dotter och sina två barnbarn, små tvillingar som sov gott i barnvagnen.

– Jag tycker det är härligt att se att folk får uttrycka sig som de vill. Jag har varit gift tidigare men sedan jag kom ut själv för några år sedan har jag tänkt mycket på hur viktigt det är. Jag var jättenervös när skulle berätta och möttes av stor kärlek och respekt av mina barn och vänner, säger han och tillägger:

– Men jag är med i en frikyrka också där pastorerna säger att jag är sjuk, och det får de tycka. Med församlingsmedlemmarna är det inga problem, säger han.

Paraden svängde vid Brunnsparken och fortsatte genom Trädgårdsföreningen där två volontärer stod och räknade deltagare. Förra året slog antalet deltagare rekord då 14 300 medverkade i paraden.

Väl framme i Bältesspännarparken bjöds deltagare och andra på avslutningsgala, under ledning av Aleksa Lundberg och Mathias Holmgren. Andra medverkande på galan var Danskompaniet Spinn, komikern Emma Knyckare och allsångsorkestern under ledning av Zlata där Idas sommarvisa fått ny text och inleddes med:

"Du ska inte tro det bli jämlikt ifall inte nån sätter fart"

ANNONS

Fakta: West Pride

Festivalen riktar sig, enligt arrangörerna, främst till homosexuella, bisexuella, trans och queer-personer i Göteborg och Västra Götalandsregionen. Alla andra intresserade är också välkomna.

Syftet med festivalen är att, genom konst och kultur, lyfta hbtq-personers livssituation, utmana normer och skapa trygga mötesplatser för hbtq-personer.

Organisationen West Pride startades 2007, under namnet HBT-GBG, som ett initiativ av Göteborgs Stadsteater, Stora Teatern, Kulturhuset Blå Stället, Röhsska och Världskulturmuseet.

I år är Göteborgs Stad, Svenska Postkodlotteriet och Västra Götalandregionen bidragsgivare. Bland festivalens många partners finns också Arbetsförmedlingen, Bee Bar, Bräcke Diakoni, Chalmers, Liseberg, Toyota i Göteborg och Västtrafik.

ANNONS