Hårda tongångar mellan Daniel Bernmar (V), Ann-Sofie Hermansson (S) och Ulf Kamne (MP).
Hårda tongångar mellan Daniel Bernmar (V), Ann-Sofie Hermansson (S) och Ulf Kamne (MP). Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera

Rödgrönt storbråk inför öppen ridå

Det hettade till ordentligt mellan de rödgröna politikerna på presskonferensen efter kommunstyrelsens sammanträde.
– Det är ett fult sätt av Ann-Sofie Hermansson att föra debatten, säger Ulf Kamne (MP).

ANNONS
|

Det hettade till ordentligt mellan de rödgröna politikerna efter kommunstyrelsens sammanträde på onsdagen.

De hårda tongångarna handlade framförallt om två ärenden:

• Ärendet om föreningsbidrag, som väckt stor oro hos religiösa föreningar, där V och MP lagt ett gemensamt yrkande med allianspartierna om att skicka förslaget på återremiss. S har lagt ett eget yrkande med krav på att föreningarna ska ta avstånd från hedersvåld och extremism.

• Ärendet om stadens arbete mot hedersförtryck och våldsbejakande extremism, som uppstått i samband med den inställda visningen av filmen Burka Songs 2.0. Även här går åsikterna isär, med S på ena sidan och V och MP på andra. Här röstades alliansens yrkande igenom, samt delar utav S yrkande.

ANNONS

LÄS MER:Ohelig allians vill underlätta bidrag för konfessionella föreningar

Anklagade V och MP för att inte ta extremismen på allvar

Under presskonferensen anklagade kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S), de rödgröna kollegorna för att inte ta frågan om extremism och hedersförtryck på allvar.

– Ni hör ju, jag är betydligt oroligare för de extremistiska yttringar som vi har i Göteborg, sa hon.

– Så är det inte alls, svarade kommunalråd Ulf Kamne (MP) direkt.

Ann-Sofie Hermansson förklarade att "parallella strukturerar har skapats" inom föreningslivet som "underminerar demokratin".

Men hon fick mothugg från Ulf Kamne, som menade att S ägnat sig åt att "lägga dåliga förslag".

– Ni fjärmar staden från stora grupper av invånare, ni måste jobba mer inkluderande. Alla dina debattartiklar och blogginlägg har gjort mer skada än vad de har gjort nytta, sa han.

– Jag kan bara säga att jag står för det som jag har skrivit och bloggat, svarade Ann-Sofie Hermansson.

Ett "systematiskt förtryck riktat mot muslimer"

Inför sammanträdet hade åtta organisationer och Göteborgs Rättighetscenter mot diskriminering (GRC) skickat in en skrivelse till kommunstyrelsen. I den skriver man att att "det råder strukturell diskriminering mot muslimer i samhället" och att händelserna kring Burka Songs 2.0 visar på detta. Främst syftade man på yrkandena från S, något som Ann-Sofie Hermansson inte höll med om.

– Jag vänder mig mot att varje gång man pratar om faran med extremism, så ska det ständigt översättas till rasism och islamofobi.

ANNONS

Ulf Kamne menade motsatsen.

– Jag förstår exakt vad de pratar om, det är det här jag menar.

LÄS MER:Rättighetscenter: "Staden spär på fördomar mot muslimer"

Bernmar: "Handlar om begreppsförvirring"

Kommunalråd Daniel Bernmar (V) menade att det råder "begreppsförvirring" inom både partier och förvaltningar.

Han påpekade att våldsbejakande extremism kan vara svårdefinierad, exempelvis att man i många EU-länder blir åtalad om man stridit för de Syriska demokratiska styrkorna, men inte i Sverige.

Påståendet ifrågasattes av Hermansson.

– Menar du att åka och strida för IS är svårdefinierat?

Detta var något som märkbart irriterade Bernmar.

– Nej, det menar jag inte och det har jag inte sagt. Varför ställer du en sån fråga?

Hermansson tyckte att Bernmar "relativiserade" frågan.

– Du gör det på ett sätt som jag tycker är problematiskt, sa hon.

– Det gör jag inte alls, svarade Bernmar.

Med de orden avslutades den något röriga presskonferensen.

Kritiska till Socialdemokraterna politik

Efteråt var Daniel Bernmar något förundrad över frågan som ställdes till honom.

– Det var en konstig och provocerande fråga, jag förstod faktiskt inte vad den hade med saken att göra. Det är ett ganska famöst påstående och jag svarade ganska tydligt vad jag tyckte, säger han.

– Han började prata om krig på ett sätt som jag inte förstod mig på. Han gav mig ett tydligt svar, och ibland är det bättre att ställa frågan än att inte göra det, förklarar Ann-Sofie Hermansson.

ANNONS

Även Daniel Bernmar håller med i Ulf Kamnes kritik mot de utspel som S framfört på bloggar och debattsidor.

– Jag är väldigt kritisk till att man bedriver ett påverkansarbete genom en blogg istället för de officiella plattformarna som i kommunstyrelsen, säger han och fortsätter:

– I valtider blir det plötsligt väldigt viktigt att låta som att man gör mycket, i stället för att ägna sig åt sakpolitik. Jag tycker att det är ganska märklig hantering av frågor, i stället för att diskutera det internt. Det blir symbolåtgärder.

Hermansson: "Samma som att kalla en för rasist"

Ulf Kamne är i efterhand kritisk till Ann-Sofie Hermanssons anklagelser om att man inte skulle bry sig om hedersvåld och extremism.

– Jag sa det på mötet, det är ett fult sätt av henne att föra debatten.

– Ur mitt perspektiv har S gett sig ut på ett korståg, Jag kan bara tolka det här som att man vill göra som på riksnivå och visa sin hårda sida. Syftet är att locka till sig SD-väljare, eller före detta S-väljare beroende på hur man ser på saken, menar Ulf Kamne.

Ann-Sofie Hermansson håller inte med.

– Det är ju samma sak som att kalla en för rasist, och är ett ohederligt sätt att argumentera. Jag måste göra vad jag kan för att motverka de extremistiska krafterna, säger hon.

ANNONS

Hur den rödgröna sprickan påverkar det framtida samarbetet är ännu oklart.

– Vi har ett bra samarbete, men det här gör det inte lättare att gå framåt och självklart skadar det förtroendet, säger Ulf Kamne.

– Vi är ense i 90 procent av alla frågor, ibland är vi inte det och det är inget jätteproblem. Jag har ingen annan uppfattning än att ett fortsatt rödgrönt samarbete är enda vägen framåt, säger Daniel Bernmar.

– Jag går till val som socialdemokrat helt enkelt, sedan får jag återkomma med hur det blir, säger Ann-Sofie Hermansson.

FAKTA:

• Ärendet om föreningsbidrag: Har väckt stor oro hos konfessionella föreningar som driver en icke-religiös verksamhet. Stadsledningskontoret har föreslagit åtta punkter, bland att kontrollera om föreningarnas verksamheter har demokratiska värderingar, verkar för lika rättigheter, tar avstånd från våld, och de inte är partipolitiska eller religiösa. MP, V, M, L och KD vill att förslaget återemitteras, medan S vill gå vidare med förslaget med två tillägg: att verksamheterna tar avstånd från våldsbejakande extremism och hedersförtryck.

• Ärendet om stadens arbete mot hedersförtryck och våldsbejakande extremism: Uppstod i svallvågorna av diskussionen om visningen av filmen Burka Songs 2.0. Här röstades hela alliansens yrkande igenom samt två utav tre punkter i Socialdemokraternas yrkande.

ANNONS